Κείμενο-φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Καθώς το Εδιμβούργο ονομάζεται και “η Αθήνα του Βορρά” λόγω της πνευματικότητας της, ένα όνομα εμπνευσμένο από τους μεγάλους στοχαστές του σκωτσέζικου Διαφωτισμού, δεν θα μπορούσε να μην έχει και τον Παρθενώνα της.
Για την κατασκευή του επιλέχθηκε ο λόφος Calton Hill που είναι κάτι σαν την ακρόπολη της πόλης. Η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου που θα έμοιαζε τον Παρθενώνα, πρωτοεμφανίστηκε το 1816, ένα χρόνο μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό. Θα ήταν ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων. Αρχιτέκτονας του ήταν ο William Playfair και η κατασκευή ξεκίνησε το 1822. Ωστόσο πολύ γρήγορα τα χρήματα τελείωσαν και ο Παρθενώνας του Εδιμβούργου έμεινε στη μέση. Έκτοτε οι ντόπιοι το ονομάζουν “μνημείο της ντροπής” καθώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Κατά τ΄άλλα αν ποτέ βρεθείτε στην όμορφη πρωτεύουσα της Σκωτίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον λόφο Calton Hill, όχι μόνο για να δείτε τον ημιτελή Παρθενώνα, άλλα και για να απολαύσετε την πανοραμική θεά της πόλης. Βλέπεις όλες τις πλευρές του Εδιμβούργου, με κάθε λεπτομέρεια. Το διάσημο κάστρο της πόλης, την οδό Princess πιο κεντρικό δρόμο της πόλης, μεγαλοπρεπή όμορφα κτίρια, μέχρι μακριά στη θάλασσα εκεί που “παρκάρουν” τα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται το Εδιμβούργο. Επίσης επάνω στο λόφο υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα όπως ένα μνημείο που θυμίζει φάρο προς τιμήν του Νέλσονα, ένα αντίγραφο του Μνημείου του Λυσικράτους προς τιμή του φιλοσόφου Ντάγκαλντ Στιούαρτ, ένα αστεροσκοπείο κα. Είναι ένας καταπληκτικός περίπατος, μικρής δυσκολίας, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments