Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όταν ακούμε για το Κάιρο, το μυαλό μας πάει σε μια κλασική ανατολίτικη πόλη, πολύβουη και ενίοτε χαώδης. Κάπως έτσι είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου των 25 και πλέον εκατομμυρίων κάτοικων, που θεωρείται η μεγαλύτερη πόλη του Αραβικού κόσμου και της Αφρικής.
Ωστόσο στις παρυφές του Καΐρου υπάρχει ένα άλλο Κάιρο, πιο οργανωμένο, πιο σύγχρονο, πιο μοντέρνο. Είναι οι νέες πόλεις, μετρήσαμε πάνω από πέντε, που χτίζονται με τους πιο σύγχρονους όρους δόμησης και ρυμοτομίας, στην οικοπεδοποιημένη πλέον έρημο.
Ανάμεσα σ΄αυτές τις πόλεις είναι και η νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου, που οσονούπω θα είναι σε πλήρη λειτουργία.
Προσοχή, αναφερόμαστε σε πόλεις και όχι σε νέους οικισμούς ή νέες γειτονιές του Καΐρου.
Οι περισσότερες από αυτές κατασκευάζονται με χρήματα επενδυτών από τις πλούσιες αραβικές χώρες, ενώ τα σπίτια και άλλους χώρους τα αγοράζουν όχι μόνο Αιγύπτιοι αλλά και πολίτες του εξωτερικού, προσδοκώντας σε μια μελλοντική υπεραξία. Το κράτος έχει φροντίσει να κάνει τις απαραίτητες υποδομές σε δρόμους και δίκτυα.
Η πόλη στις φωτογραφίες ονομάζεται 6ης Οκτωβρίου, προς τιμή της εθνικής επετείου της χώρας. Έχει σύγχρονη ρυμοτομία και πολεοδομικό σχεδιασμό, με μεγάλες λεωφόρους και άνετες πλατείες. Αποτελείται από μεγάλα περιφραγμένα συγκροτήματα κατοικιών με ελεγχόμενη είσοδο, ενώ διαθέτει εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, κεντρική περιοχή με καταστήματα, χώρους εστίασης και διασκέδασης, πολυτελή ξενοδοχεία και ότι άλλο χρειάζεται η λειτουργία μιας σύγχρονης πόλης.
Η σύνδεση με το Κάιρο γίνεται προς το παρόν με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο που έχει αναπτυχθεί παράλληλα με τις πόλεις, ωστόσο τον επόμενο χρόνο θα είναι έτοιμο εναέριο μετρό, η κατασκευή του οποίου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Και τι ενδιαφέρει αυτό τους τουρίστες;

Οι πόλεις αυτές διαθέτουν σύγχρονα ξενοδοχεία, που μπορούν να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες σε συνθήκες άνεσης και πολυτέλειες σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον από ότι το πολύβουο Κάιρο. Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να περιηγούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ιστορικό Κάιρο, άλλα το βράδυ να κινούνται σε ένα πιο ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον, με πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση και φυσικά shopping. Κοντολογίς την ημέρα θα είστε στο ανατολίτικο Κάιρο και το βράδυ σε κάτι που μοιάζει με Ντουμπάι.
Η μετακίνηση μεταξύ Καΐρου και 6ης Οκτωβρίου για τους μεμονωμένους τουρίστες, γίνεται με ταξί της Uber με κόστος που δεν ξεπερνά τα πέντε ευρώ.

Info…
Στο Κάιρο πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Diontours N.G./Red Elephant που ειδικεύεται στις εκδρομές στην Αίγυπτο και προσφέρει στους πελάτες περισσότερα από αυτά που αναφέρονται στα προγράμματα των εκδρομών του. Τις μέρες που πήγαμε είχε ξεκινήσει το ραμαζάνι οπότε η κίνηση ήταν περιορισμένη λόγω της νηστείας.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Aegean που συνδέει την Αθήνα με το Κάιρο καθημερινά.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments