Κείμενο: Νίκος Τριγκίδης – Φωτογραφίες: Ελένη + Νίκος Τριγκίδης

Η Παλμ Τζουμέηρα „PALM JUMEIRA“, Ντουμπάι.

Αν σήμερα μία επιτροπή, ήθελε να εκλέξει τα νέα θαύματα του κόσμου, τότε σίγουρα στις πρώτες θέσεις θα επέλεγαν την κατασκευή της τεχνίτης νήσου με το σχήμα ενός φοινικόδενδρου στο Ντουμπάι. Το ότι οι Άραβες των Εμιράτων διάλεξαν αυτή τη μορφή, φανερώνει το φόρο τιμής στο δέντρο που κάθε χρόνο μέσα στην έρημο τους χαρίζει αυτούς τους τόσο νόστιμους και θρεπτικούς καρπούς.
Για αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα η εταιρία Νakheel χρειάστηκε συνολικά 12 περίπου χρόνια. Η κατασκευαστική υλοποίηση, να γεννήσει μέσα από τη θάλασσα τη νησίδα με τη μορφή του φοίνικα, διήρκεσε 7 χρόνια με μεγάλες ποσότητες πετροβράχων και θαλάσσιας άμμου. Ολοκληρώθηκε το Νοέμβρη του 2008. Τα εγκαίνια της γιορτάστηκαν θεαματικά με τη μεγαλύτερη έως τότε στον κόσμο επίδειξη πυροτεχνημάτων.
Η „Παλμ“ (ελλην. φοίνικας) όπως αποκαλούν το τεχνιτό αυτό νησιώτικο σύμπλεγμα, διαμορφώνεται από 3 κυρία μέρη. Τον κορμό, μήκους 4.000 μ. και πλάτος 600 μ., ο οποίος συνδέεται μεσω μίας γέφυρας 300 μέτρων με την ηπειρωτική χώρα. Τα 16 φοινικόφυλλα που ξεδιπλώνονται συμμετρικά στο εσωτερικό ενός κυματοθραύστη, δηλαδή μίας προστατευτικής λωρίδας μήκους 12 χλμ. σε σχήμα μισοφέγγαρου που τα περιβάλλει. Τα κτίσματα στον κορμό είναι επί το πλείστον πολυκατοικίες, αυτά στα φύλλα μονοκατοικίες και εξοχικές βίλλες σε διάφορους χρονικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Τη δόμηση στην προστατευτική λωρίδα πλαισιώνουν οι μεγάλες, διάσημες ξενοδοχειακές μονάδες. Δύο πλευρικά γεφυρομένα ανοίγματα στον κυματοθραύστη, συμβάλουν για την παλιρροιακή κίνηση με το να αποτρέπουν την στασιμότητα του νερού στο εσωτερικό. Η εξωτερική αυτή λωρίδα συνδέεται με την υπόλοιπη νησίδα μέσω μίας υποθαλάσσιας σήραγγας 800 μέτρων και από το 2009 με μονόδρομο τρένο από την αρχή του κορμού έως το κέντρο του κυματοθραύστη.

Ο Πύργος του Φοίνικα „PALM TOWER & The VIEW“, Ντουμπάι.

Με την αποπεράτωση της τεχνιτής νησίδας σε σχήμα φοινικόδεντρου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ένα πλατώ από το οποίο θα είχε κάποιος τη δυνατότητα να συλλάβει οπτικά αυτό το μεγαλείο. Η ανάγκη αυτή οδήγησε στη δημιουργία ενός πύργου στο κέντρο του τεχνιτού φοίνικα, εκεί όπου τελειώνει ο κορμός και ξεκινούν τα φοινικόφυλλα. Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη με κατάστρωμα παρατήρησης 360 μοιρών στον 52ο όροφο σε ύψος 240 μ. Η θέα που προσφέρει είναι γιγαντιαία, τόσο προς στην πλευρά της φοινικονησίδας „Παλμ Τζουμέηρα “ όσο και προς στον ορίζοντα της πόλης Ντουμπάι. Πριν φτάσουν οι επισκέπτες μέσω μίας διαδραστικής σήραγγας ενυδρείου στο κατάστρωμα παρατήρησης, δίνονται σε διάφορες διαδοχικές αίθουσες πληροφορίες που αφορούν την ιστορία και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες του τεχνιτού νησιωτικού συμπλέγματος.
Αν το στομάχι σας αναζητά γεύσεις κουζίνας απο Ιαπωνία, Περού, Βραζιλία, Καραϊβική, κλπ. τότε μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα μέσα από τη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του εστιατορίου „SUSHISAMBA“ στον 51ο όροφο σε ύψος 220 μέτρα.
Ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Πύργου είναι η „AURA SKYPOOL“. Μία γιγαντιαία πισίνα υπερχείλισης μεγέθους 775 τ.μ. με περιεχόμενο 930.000 λίτρα νερού. Η πισίνα εκτείνεται στο ύψος των 210 μέτρων και προσφέρει στους επισκέπτες την κυκλική θέα καθώς κολυμπούν γύρω από τον Πύργο.
Το κτίριο πλαισιώνεται από τον 19ο έως τον 47ο όροφο από ιδιωτικά υπερπολυτελή διαμερίσματα υψηλής κατηγορίας. Από τον 10ο έως τον 18ο όροφο το 5στερο πολυτελές ξενοδοχείο „St Regis“ προσφέρει εξαιρετικά δωμάτια και σουίτες με εκλεπτυσμένη διακόσμηση. Τα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή προσφέρουν εκπληκτική θέα προς την Παλμ Τζουμέηρα και τον περσικό κόλπο. Τους ισογείους χώρους, κατέχει το εμπορικό κέντρο Nakheel Mall, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστατα στο Ντουμπάι. Σε πέντε επίπεδα βρίσκουν θέση 300 περίπου καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα ψυχαγωγίας, κινηματογράφοι, στάση του μονόδρομου τρένου, κλπ.

Υ.Γ. Οι περιγραφές στηρίζονται σε προσωπικές εμπειρίες τις οποίες βιώσαμε στην επίσκεψή μας στα τελη του Σεπτέμβρη 2022. Δυστυχώς στην „AURA SKYPOOL“ η τεχνική του Smartphone δέν άντεξε τίς ψηλές θέρμοκράσίες του ήλιου, έτσι μας άφησε χώρις φωτογραφικό υλικό. Γιά όσους ενδιαφέρονται προτείνω τη σελίδα www.auraskypool/gallery/ για νά απολαύσετε ωραία φωτογραφικά μοτίβα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments