Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

...” Άφιξη στο αεροδρόμιο της Σκύρου με πτήση της Aegean. Υποδοχή στο αεροδρόμιο ( όπου καθ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης θα μας συνοδεύει εθελόντρια ξεναγός)…”
“Εθελόντρια ξεναγός; Τι είναι πάλι τούτο; Μήπως είναι τυπογραφικό λάθος; Τέτοιες ημέρες κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας υπάρχει άνθρωπος που καταδέχεται να είναι απλά εθελοντής και ειδικά στο τουρισμό; Kαι γιατί δεν μας βάζουν κάποιον επαγγελματία που θα τα ξέρει όλα και θα μας τα πει καλύτερα…;” Αυτές ήταν οι πρώτες απορίες και σκέψεις, όταν πήραμε στα χέρια το πρόγραμμα στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη Σκύρο μαζί με τουριστικούς πράκτορες από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και στελέχη της Aegean Airlines.
Ανεβαίνοντας στο λεωφορείο για να ξεκινήσουμε την ξενάγηση, μας υποδέχεται η “εθελόντρια ξεναγός” Μαρία Αθανασιάδου Μπουγιούκα.
Ο ήχος της φωνής της “καθαρός”, γεμάτος αυτοπεποίθηση και σιγουριά για όλα αυτά που θέλει να μας μεταφέρει. Οι κινήσεις του σώματός της με θηλυκή λεβεντιά και αντρικό τσαγανό. Το βλέμμα των ματιών της σπινθηροβόλο και διαπεραστικό. Δείχνει άτομο διαβασμένο, καλλιεργημένο, με παιδεία, χιούμορ και ανεπιτήδευτη ευγένεια. Από τα πρώτα λεπτά, οι γνώσεις και η πληροφόρηση που μας μεταδίδει σχετικά με το νησί, καθηλώνουν σχεδόν όλα τα μέλη της αποστολής. Το κυριότερο όμως όλων, είναι η τεράστια αγάπη της για το νησί της. Το ταξίδι μας στη Σκύρο ήδη ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς…
Η κα Μαρία Αθανασιάδη Μπουγιούκα είναι ένα άτομο, από αυτά που θα λέγαμε λαϊκά “χορτάτο”. Με καταγωγή από τη Σκύρο, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη ως εργαζόμενη σε “υψηλές” θέσεις.
Ως μέλη της αποστολής, θαυμάζουμε τον έξυπνο τρόπο που προσεγγίζει εμάς αλλά και την ίδια τη ζωή. Θέλουμε να μάθουμε αν όντως είναι “πραγματική εθελόντρια” ή κάτι άλλο. Προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την επιλογή στάσης ζωής που λέγεται εθελοντισμός.
” Θυμάμαι τα παλαιότερα χρόνια, όταν δεν έμενα μόνιμα στο νησί και πηγαινοερχόμουν, ότι στο πλοίο ρωτούσα τους ταξιδιώτες τις εντυπώσεις τους για τη Σκύρο” μας λέει η κα Αθανασιάδου και συνεχίζει ” Οι απαντήσεις των περισσοτέρων ήταν περίπου κοινότυπες, δείχνοντάς μου ότι στην ουσία δεν γνώρισαν πραγματικά το νησί μου, αφού δεν υπήρχε κανείς για να τους ενημερώσει και να τους ξεναγήσει.
Είχα την τύχη να πάρω πολύ αγάπη από όλους, μα κυρίως από την οικογένειά μου. Η μητέρα μου, μου μετέδωσε την έννοια του εθελοντισμού. Με έπεισε ότι όταν μεγαλώσω θα πρέπει να αποκαταστήσω ψυχικά και υλικά τα παιδιά μου – όπως έκανε κι αυτή σε εμένα- αλλά το κυριότερο είναι ότι πρέπει να τους “αφήσω μια πατρίδα”. Δεν μπορώ αυτές τις δύσκολες στιγμές να αφήσω το νησί μου τώρα που με χρειάζεται. Στην αρχή οι περισσότεροι ξενίζονται με αυτό που κάνω, αλλά μετά κατανοούν ότι είναι απαραίτητο για την προβολή του νησιού. Το νησί δεν διαθέτει επαγγελματία ξεναγό. Όπως επίσης εθελοντισμός και αμοιβή δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. Η ξενάγηση για τον επισκέπτη που έρχεται για πρώτη φορά στη Σκύρο είναι απαραίτητη. Λόγω της ιδιαιτερότητας του νησιού αν δεν ξεναγηθείς δεν θα το καταλάβεις και ίσως να σου δημιουργηθεί από αδιαφορία ως αρνητική εικόνα για το νησί. Κατά κάποιο τρόπο όλοι οι Σκυριανοί είναι εθελοντές σε υπολανθάνουσα μορφή. Θα είδατε στην επίσκεψή σας στο νησί μας, ότι όλοι “έτρεχαν” για να βοηθήσουν, όπως πχ που άνοιξαν τα καταστήματά τους ενώ ήταν κλειστά, για να εξυπηρετήσουν τους λιγοστούς ταξιδιώτες που ήθελαν να ψωνίσουν κάποιο παραδοσιακό προϊόν.”
Όταν τη ρωτήσαμε ποια είναι τα μηνύματα που παίρνει από τους ταξιδιώτες που ξεναγεί μας λέει: “Κάποιοι με συνδέουν με τη “Μαρία της Σκύρου“, χαίρονται που περνούν χρόνο μαζί μου και έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν πραγματικά το νησί μας. Οι Γάλλοι λένε πως αυτό που τους κερδίζει στη Σκύρο είναι η αυθεντικότητά της. Πολλοί έρχονται ξανά και ξανά κάθε χρόνο και βάζουν συνειδητά “μια εβδομάδα Σκύρο στη ζωή τους”. Κάποιος μου είχε πει κάποτε κάτι πολύ συγκινητικό : “Είσαι η ψυχή της Σκύρου και η Σκύρος είναι ψυχή σου.Φεύγω με λίγη Σκύρο στην καρδιά μου…” Ο τουρισμός δεν είναι η πρώτη πηγή εσόδων για τους Σκυριανούς, αφού βασίζονται κυρίως στη γη και την κτηνοτροφία. Είναι όμως και ανάγκη των Σκυριανών να προβάλουν τον τόπο τους. Ο Σκυριανός καλοδέχεται και θέλει να ευχαριστήσει τον επισκέπτη που ήρθε στον τόπο του και θεωρεί ύψιστη τιμή που επισκέφτηκε τη γη του. Η Σκύρος είναι ένα μικρό νησί σε μέγεθος, με έντονες αντιθέσεις ( ειδικά το βόρειο με το νότιο τμήμα) αλλά πολύ ιδιαίτερο αφού διαθέτει μορφολογικά στοιχεία που έχουν χώρες ολόκληρες. Ταιριάζει σε όλους, ενώ επίσης είναι πολύ ζωντανό νησί ειδικά για τη νεολαία.”
Σε περίπτωση που επισκεφτείτε τη Σκύρο και επιθυμείτε ξενάγηση από την κα Αθανασιάδου θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Δήμο Σκύρου ή στο ξενοδοχείο στο οποίο θα διαμείνετε.
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments