Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Ήδη πριν επισκεφθεί κανείς το Βερολίνο γνωρίζει για το Τοίχος του Αίσχους όπως το αποκαλούσαν, που χώριζε την πόλη στα δυο και την τραγική του ιστορία.
Ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Ανατολικού Βερολίνου, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις διακινδύνευσαν ή και έχασαν τη ζωή τους προκειμένου να «απελευθερωθούν». Φυσικά, επηρέασε ιδιαίτερα την σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας και του κόσμου και οι ίδιοι οι Βερολινέζοι έχουν δημιουργήσει μνημεία και μουσεία αφιερωμένα στο Τοίχος του Βερολίνου.
Ένα από τα πιο διάσημα είναι η East Side Gallery, μέρος του πρώην τοίχους της πόλης, μήκους 1,3 χιλιομέτρων το οποίο έχει ζωγραφιστεί με graffiti τα οποία ενέχουν πολιτικά μηνύματα για την μνήμη εκείνης της εποχής και πρωτοποριακές εικόνες με σκοπό να ομορφύνει το μέρος των σκοτεινών ημερών της ιστορίας της πόλης.
Σήμερα, όλος ο δρόμος είναι γεμάτος κόσμο που φωτογραφίζεται και θαυμάζει τα χρωματιστά γκράφιτι. Το πιο διάσημο όλων είναι το επονομαζόμενο “mortal kiss” ή αλλιώς “deadly love” του Dmitrii Vrubel που απεικονίζει τον Έριχ Χόνεκερ, γενικό γραμματέα τότε του κομμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας να δίνει ένα φιλί στο στόμα με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, γενικό γραμματέα τότε του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
Η East Side Gallery είναι ένα από τα πιο διάσημα και πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Γερμανίας και είναι απόλυτα συνυφασμένη με το στυλ και την αίσθηση που βγάζει το σύγχρονο βιομηχανικό και street art Βερολίνο.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments