Κείμενο – φωτογραφίες: Omora Taxidia

Δραματική είναι η κατάσταση στην Βηρυτό μετά τη χθεσινή φονική έκρηξη που συγκλόνισε την Λιβανέζικη πρωτεύουσα και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της. Οι εικόνες θυμίζουν αποκάλυψη ενώ διασώστες αναζητούν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα. Δώδεκα Έλληνες διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ, είναι καθ’ οδόν για την Βηρυτό μαζί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μέχρι στιγμής οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100 και οι τραυματίες τους τέσσερις χιλιάδες.
Για την Βηρυτό και τον Λίβανο, η χθεσινή εξέλιξη είναι κάτι σαν την χαριστική βολή. Η χώρα υποφέρει από μεγάλη οικονομική κρίση που στερεί ακόμη και τα απαραίτητα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της. Τον τελευταίο χρόνο συγκλονίζεται από βίαιες διαδηλώσεις κατά του πολιτικού της συστήματος που είναι βυθισμένο στη διαφθορά, αυξάνοντας προσωπικές περιουσίες την ώρα που ο λαός υποφέρει.
Ο κορωνοϊός χτύπησε αλύπητα τη χώρα γεμίζοντας τα νοσοκομεία με ασθενείς και βύθισε ακόμη περισσότερο την ασθμαίνουσα οικονομία της.
Η χθεσινή φονική έκρηξη άφησε χιλιάδες άστεγους, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές της πόλης, αλλά και αποθήκες στο λιμάνι με αποθηκευμένα τρόφιμα και σιτηρά, δημιουργώντας φόβους για επισιτιστική κρίση.
Όταν επισκεφθήκαμε την Βηρυτό τον Νοέμβριο του 2018, τίποτε δεν προμήνυε στον ξένο επισκέπτη την ταραγμένη περίοδο που θα ακολουθούσε τα δυο επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την χθεσινή μεγάλη καταστροφή. Το αντίθετο μάλιστα. Μετά από έναν 20ετη εμφύλιο πόλεμο που κατέστρεψε ολοσχερώς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, η πόλη ήταν σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης. Παντού έβλεπες ουρανοξύστες να υψώνονται και υποδομές να δημιουργούνται. Το κέντρο της Βηρυτού έμοιαζε σαν οποιαδήποτε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και μόνο οι σκοπιές με τους στρατιώτες ήταν αυτό που σου θύμιζε που βρίσκεσαι.
Και αν κάποτε η Βηρυτός θεωρούνταν το Παρίσι της Μέσης Ανατολής λόγω της έντονης νυχτερινής ζωής και του πλούτου που συσσωρεύονταν στην πόλη, μετά τον εμφύλιο προσπαθούσε να γίνει το Λονδίνο της Μέσης Ανατολής. Δηλαδή το χρηματοπιστωτικό κέντρο της περιοχής καθώς διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα που ευνοεί την προσέλκυση κεφαλαίων, αφού δεν ρωτά, δεν ψάχνει και δεν ανοίγει λογαριασμούς ούτε με δικαστική συνδρομή.
Όπως είχαμε περιγράψει αναλυτικά τότε στα Omorfa Taxidia, σε ότι αφορά στον τουρισμό η πόλη προφέρεται για συναρπαστικά city break. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή, καλό φαγητό, κολασμένα γλυκά, ατελείωτο shopping ενώ αποτελεί βάση για εξορμήσεις στην γύρω περιοχή. Και όλα αυτά με ασφάλεια, καθώς η εγκληματικότητα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μετά ήρθαν τα προβλήματα…

 

 

 

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments