Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Αν επισκεφτείτε την εκπληκτική Λισαβόνα στην Πορτογαλία και έχετε νοικιάσει αυτοκίνητο, τότε κάντε και ένα πέρασμα από την τεράστια γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα ( Vasco da Gama ) η οποία ενώνει τις δύο πλευρές του ποταμού Τάγου, βόρεια της Λισαβόνα. Η θέα που θα αντικρίσετε είναι εντυπωσιακή, ενώ υπάρχουν σημεία όπου μπορείτε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο για λίγο ώστε να βγάλετε κάποιες φωτογραφίες με ασφάλεια. Λάβετε επίσης υπόψη ότι αν κατευθυνθείτε από τη βόρεια πλευρά της πόλης δεν θα πληρώσετε διόδια. Είναι καλωδιωτή γέφυρα με συνολικό μήκος 17,2 χιλιόμετρα (μαζί με τους δρόμους πρόσβασης στη γέφυρα μήκους 4,8 χιλιόμετρων) και έχει πλάτος 30 μέτρα. Είναι η μακρύτερη γέφυρα στην Ευρώπη και η ένατη σε μήκος στον κόσμο. Κατασκευάστηκε προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στη μία τότε γέφυρα της πορτογαλικής πρωτεύουσας, τη γέφυρα της 25ης Απριλίου.
Η κατασκευή της έγινε σε σχέδια του Αρμάντο Ρίτο (Armando Rito), ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 1998. Για την ολοκλήρωση του έργου εργάστηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Τα εγκαίνιά της έγιναν ακριβώς 500 χρόνια μετά την ανακάλυψη, από τον Βάσκο ντα Γκάμα, του περάσματος προς τις Ινδίες (1498), και για να τον τιμήσουν οι Πορτογάλοι αποφάσισαν να της δώσουν το όνομά του. Έχει προσδοκώμενη διάρκεια ζωής 120 χρόνια και σχεδιάστηκε να αντέχει ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων και σεισμούς 4,5 φορές δυνατότερους από τον σεισμό του 1755 στη Λισαβόνα (που υπολογίζεται ότι ήταν 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ). Ορισμένες από τις κολόνες της γέφυρας, με διάμετρο μεγαλύτερη των 2,2 μέτρων, φτάνουν 95 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η γέφυρα έχει έξι λωρίδες κυκλοφορίας και όριο ταχύτητας 120 χιλιόμετρα.
Ο Βάσκο ντα Γκάμα (Vasco da Gama, 1460 ή 1469 – 1524) ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος, ο οποίος πρώτος συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη με την Ινδία πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments