Κείμενo – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όσοι αναζητούν ήσυχες διακοπές σε ένα σχεδόν πρωτόγονο περιβάλλον, θα πρέπει να βάλουν στο πρόγραμμα τους την Αστυπάλαια, το πιο κυκλαδίτικο νησί της Δωδεκανήσου.
Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται η μικρότερη κοινότητα της Αστυπάλαιας, το Βαθύ. Απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Χώρα με τα τελευταία να είναι χωματόδρομος. Η κοινότητα που αναπτύχθηκε γύρω από έναν κλειστό όρμο που μοιάζει με λιμνοθάλασσα, αποτελείται από δυο οικισμούς, το Έξω Βαθύ, που βρίσκεται στην είσοδο του όρμου και έχει μικρή σκάλα όπου δένουν τα καΐκια, και το Μέσα Βαθύ, που είναι στο μυχό του κόλπου.
Λίγα σπίτια, λίγοι άνθρωποι, μια ταβέρνα και καταγάλανα πεντακάθαρα και ήσυχα νερά για ατελείωτες βουτιές.
Απευθύνεται σε αυτούς που αγαπούν τη φύση και την ηρεμία, μακριά από την πολύβουη αγχώδη καθημερινότητα. Αποτελεί βάση για περιπατητικές περιηγήσεις, για να ανακαλύψετε το πλούσιο παρελθόν της περιοχής. Το πρόσφατο, όταν σε προηγούμενες δεκαετίες οι κάτοικοι ήταν περισσότεροι και ο οικισμός διέθετε ακόμη και δημοτικό σχολείο, αλλά και ασβεστοκάμινα που απασχολούσαν παραπάνω από 25 ντόπιους. Και το προϊστορικό, με τις δραστηριότητες και τις αγωνίες των πρώιμων κατοίκων της περιοχής έτσι όπως τις απεικόνισαν πριν τρεις χιλιάδες χρόνια σε βραχογραφίες που είναι διάσπαρτες. Κάποιοι που τις είδαν λένε πως απεικονίζουν ακόμη και ερωτικές σκηνές των πρώιμων κατοίκων της Αστυπάλαιας.
Και αν πάλι η πολύ ησυχία σας κουράσει, η Χώρα όπως προαναφέραμε είναι στα 20 χιλιόμετρα και πολύ πιο κοντά η Μαλτεζάνα με τις ωραίες ταβέρνες και άλλα καταστήματα.

Info…

Στην Αστυπάλαια πήγαμε πρόσφατα, στα πλαίσια αποστολής που οργάνωσε η ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ, μια άτυπη συμμαχία ενενήντα και πλέον τουριστικών γραφείων από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, καθώς το νησί αποτελεί βασικό προορισμό στα καλοκαιρινά της προγράμματα. Η μετάβαση έγινε με πτήσεις της Sky Express, τη μοναδική αεροπορική εταιρεία που συνδέει το νησί με την Αθήνα και νησιά της Δωδεκανήσου.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments