Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Για πάνω από έναν αιώνα το Βερολίνο χορεύει και γιορτάζει στις δυο αίθουσες του Clärchens Ballhaus. Από Swing και τσάρλεστον μέχρι ντίσκο και νεότερα είδη χορευτικής μουσικής.
Δεν είναι κλαμπ αλλά ένα χορευτικό κέντρο που βρίσκεται στην περιοχή Mitte, κοντά στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.
Ως κέντρο χορού και διασκέδασης πρωτολειτούργησε το 1913 σε ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1895. Από την πρώτη μέρα απευθύνεται σ΄ αυτούς που δεν μπορούν να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους χωρίς να χορέψουν. Στις δυο αίθουσες του, σχεδόν καθημερινά, διοργανώνονταν χοροί κάθε είδους ανάλογα με την εποχή.
Στην υπεραιωνόβια ιστορία του άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες και κινδύνευσε αρκετές φορές η λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, οι Ναζί έκλεισαν το Ballhaus, τα ρωσικά στρατεύματα το χρησιμοποίησαν ως στάβλο αλόγων και ένας βομβαρδισμός των συμμάχων κατέστρεψε μέρος του κτιρίου. Στην κομουνιστική περίοδο ήταν το μόνο μέρος που μπορούσες να χορέψεις στο Ανατολικό Βερολίνο. Ωστόσο πάντα ξεπερνούσε τα προβλήματα του χάρη στην αγάπη του κόσμου.
Στην εποχή της πανδημίας που βιώνουμε, ο χορός σταμάτησε στις αίθουσες του Clärchens Ballhaus για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Συνεχίζει όμως τη λειτουργία του ως bar-restaurant με εξαιρετική κουζίνα σε ατμόσφαιρα μεσοπολέμου.
Πολλοί διάσημοι του τελευταίου αιώνα πέρασαν κάποιο βράδυ από το Clärchens Ballhaus. Στις αιθουσες του γυρίστηκαν γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ το 2019 η Unplugged συναυλία του Max Raabe για λογαριαμο του MTV πραγματοποιήθηκε στο Ballhaus.
Η παλαιότητα του κτιρίου είναι εμφανής ωστόσο μόνο για λίγο ακόμη. Το 2019, ο Yoram Roth αγόρασε το “Clärchens Ballhaus” το οποίο υπόσχεται να ανακαινίσει ριζικά τον επόμενο χρόνο, διατηρώντας όμως την εικόνα και την παλαιά του γοητεία.
Είναι πάντως συγκλονιστικό να χορεύεις ντίσκο στην ίδια αίθουσα που οι πρόγονοι σου χόρευαν στους ξέφρενους ρυθμούς του Swing. Η ατμόσφαιρα στην «τρελή» δεκαετία του 1920 ήταν στο Clärchens Ballhaus σαν αυτή που δείχνει το παρακάτω video clip από την ταινία ”Swing Kids (1993).
https://www.youtube.com/watch?v=TOPSETBUgvQ

Info…

Στο Βερολίνο πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram, για λογαριασμό του Visit Berlin (Οργανισμός Τουρισμού του Βερολίνου).

 

 
 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments