Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Mοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού. H μικρή μεσαιωνική πόλη Όμπιδος (Óbidos), μια ώρα δρόμο από την πρωτεύουσα Λισαβόνα, αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς και καλοδιατηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς της Πορτογαλίας.
Η ιστορία της Όμπιδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις βασίλισσες της Πορτογαλίας. Από τον 13ο αιώνα, ο βασιλιάς Διονύσιος την προσέφερε ως γαμήλιο δώρο στη σύζυγό του, τη Βασίλισσα Ισαβέλλα, και αυτή η παράδοση συνεχίστηκε για αιώνες. Για αυτόν τον λόγο, η Όμπιδος είναι γνωστή ως η «Πόλη των Βασιλισσών» (Vila das Rainhas).
Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και μέχρι τις 4 Ιανουαρίου, η Όμπιδος μετατρέπεται σε ένα μεγάλο, παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Χωριό. Αυτή η περίοδος είναι αναμφίβολα μία από τις πιο μαγικές για να επισκεφθεί κανείς την πόλη, καθώς τα μεσαιωνικά της τείχη και τα πλακόστρωτα σοκάκια φωτίζονται από χιλιάδες λαμπιόνια.
Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, τα μαγαζιά πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη, παραδοσιακές χειροποίητες δημιουργίες, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις.
Στο κεντρική πλατεία του κάστρου, που δεσπόζει στην κορυφή του οικισμού, δημιουργείται ενα χριστουγεννιάτικο πάρκο με πληθώρα δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες, όπως το Σπίτι του Άγιου Βασίλη, παγοδρόμιο, εργαστήρια και παιχνίδια για τα παιδιά. Η είσοδος σ΄ αυτό κοστίζει 10 ευρώ.
Info…
Στο Όμπιδος πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel που εδώ και δεκαετίες ειδικεύεται στην οργάνωση εκδρομών στην Πορτογαλία. Το Όμπιδος περιλαμβάνεται στο οκταήμερο πρόγραμμα του Kyklos “Γύρος Πορτογαλίας” ή ημερήσια εκδρομή από την Λισαβόνα από την οποία απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα.
Το εκπαιδευτικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της SKY express που συνδέει την Αθήνα με τη Λισαβόνα τρεις φορές την εβδομάδα.












