Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το χωριό Πρώτη στο Νομό Σερρών, το γνωρίζουμε όλοι ως τη γενέτειρα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μάλιστα το πατρικό του σπίτι, ένα όμορφο διώροφο αρχοντικό έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο.

Ωστόσο σ΄αυτό το όμορφο γραφικό χωριό στους πρόποδες του Παγγαίου, υπάρχει κάτι ακόμη που αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε. Πρόκειται για το Χαγιάτι Λαδιά, ένα καταπληκτικό λαογραφικό μουσείο που δείχνει τον τρόπο που ζούσαν οι κάτοικοι του χωρίου και της ευρύτερης περιοχής τα περασμένα χρόνια, τότε που η ζωή ήταν δύσκολη και η μάχη για την επιβίωση καθημερινή.

Το μουσείο είναι δημιούργημα μιας καταπληκτικής γυναίκας, της Βάσιας Λαδιά, που η αγάπη της για τον τόπο δημιούργησε αυτό το μικρο θαύμα. Σε ένα παραδοσιακό ιδιόκτητο κτίσμα του 1920, δημιούργησε αυτό το μουσείο για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι. Όλο το χωριό βοήθησε ώστε ο όμορφος χώρος, που κάποτε χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία και αποθήκευση των καπνών, να γεμίσει από εκθέματα, κάποια από τα οποία δεν μπορείς να δεις πουθενά αλλού. Παλιά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, έπιπλα εκείνης της εποχής, παλιές φωτογραφίες, καταπληκτικά εργόχειρα, ρούχα και τόσα άλλα δείχνουν την καθημερινή ζωή μιας άλλης εποχής. Επίσης αναπαρασταίνουν εργασίες όπως η επεξεργασία των καπνών που στην περιοχή ήταν κάποτε η βασική ενασχόληση. Τα εκθέματα είναι εκατοντάδες ανάμεσα στα οποία και ένα πρωτότυπο προικοσύμφωνο που μας θυμίζει πως ο γάμος κάποτε ήταν απροσχημάτιστα μια εμπορική πράξη.

Η Βάσια Λαδιά δούλεψε δεκαπέντε μήνες επί 15 ώρες την ημέρα για να το δημιουργήσει. “Μετά έψαχνα γιατρούς για να με ξαναφτιάξουν” μας είπε γελώντας.

Το μουσείο άνοιξε τον Ιούλιο του 2014 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Η μόνη ικανοποίηση της δημιουργού είναι να βλέπει κόσμο να το επισκέπτονται ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι.

Αυτή την εποχή πραγματοποιεί και φιλανθρωπική δράση συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

3 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments