Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Παίρνοντας τον παλιό παραλιακό δρόμο που οδηγεί από το διάσημο πορτογαλικό θέρετρο Εστορίλ προς την ιστορική Σίντρα, θα περάσετε από το Cabo da Roca. Είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, 42 χιλιόμετρα δυτικά της Λισαβόνας, το οποίο καθημερνά επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες. Δεν είναι ο μεγάλος παλιός φάρος που βρίσκεται εκεί και ακόμη και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία, που κεντρίζει το ενδιαφέρον, αλλά το γεγονός πως εκεί βρίσκεται το δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ένα μνημείο στην άκρη του βράχου που στήθηκε εκεί το 1979, πιστοποιεί το γεγονός αναφέροντας το γεωγραφικό μήκος και πλάτος.
Το τοπίο είναι επιβλητικό καθώς ένας απότομος γκρεμός πάνω από 150 μέτρα βάθος, βρίσκεται μπροστά στο μνημείο προφέροντας θέα που κόβει την ανάσα. Το ίδιο και οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί πάνω στους οποίους χτυπάνε ασταμάτητα τα κύματα του Ατλαντικού.
Ιστορικά αρχεία δείχνουν πως εκεί υπήρχε ένα φρούριο τον 17ο αιώνα, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προστασία της εισόδου του λιμανιού της Λισαβόνας, σχηματίζοντας μια αμυντική γραμμή κατά μήκος της πορτογαλικής ακτής, Σήμερα υπάρχουν μόνο ίχνη του.
Δυστυχώς πολλά δυστυχήματα έχουν συμβεί στο σημείο, στην προσπάθεια κάποιων τουριστών να πλησιάσουν περισσότερο το χείλος του γκρεμού για να βγάλουν μια εντυπωσιακή σέλφι. Το τελευταίο και πιο τραγικό συνέβη πριν από δυο χρόνια, όταν οικογένεια Πολωνών τουριστών με δυο μικρά παιδιά, επισκέφτηκαν το σημείο. Οι γονείς πήδηξαν το τοιχάκι για να πλησιάσουν περισσότερο το χείλος του γκρεμού, ωστόσο γλίστρησαν και έπεσαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Το δυστύχημα έγινε μπροστά στα μάτια των παιδιών τους που επέστρεψαν στο σπίτι χωρίς τους γονείς τους.

Info…
Στην Πορτογαλία πήγαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel, που ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments