Κείμενο – Φωτογραφίες: Νίκος Τριγκιδης  Αρχιτέκτων μηχανικός

Φέρνεις στο μυαλό σου το Ντουμπάι η εικόνα που σχηματίζεται αμέσως στα τοιχώματα του εγκέφαλου σου είναι το ιστιοφόρο οικοδόμημα που ηρεμεί πάνω στα νερά του Περσικού κόλπου. Το Burj al  Arab,  Μπούρζ αλ Αραμπ  (ελλην. Πύργος των Αράβων). Και αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός και το θέλημα των Εμίρηδων του Ντουμπάι όταν έδωσαν την παραγγελία για την κατασκευή του κτιρίου.  Να δημιουργήσουν ένα ορόσημο, ένα σύμβολο για το Εμιράτο Ντουμπάι.

Για το μοναδικό αυτό οικοδόμημα, που πλέει σαν μια φλόγα τη νύχτα στα νερά του κόλπου και μοιάζει να οδηγεί τα Εμιράτα  από το παρελθόν προς το μέλλον, κατασκευάστηκε σε διάστημα δύο χρόνων ένα τεχνητό νησί 280 μέτρα από την ηπειρωτική χώρα. Η κατασκευή του οικοδομήματος ξεκίνησε το 1994 και διήρκησε τρία χρόνια. Οι στύλοι για την υποστύλωση των θεμελίων φτάνουν μέχρι 45 μέτρα στο βυθό της θάλασσας. Το ίδιο το νησί υπερέχει περίπου 9 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε κεκλιμένο ανάχωμα που προστατεύεται από τα κύματα του κόλπου.

Ιδιαιτερότητα παρουσιάζουν:

–          Δύο κυρτές μεμβράνες από ύφασμα Fiberglas που προφυλάσσουν τον εναέριο χώρο της Υποδοχής (Lobby) των ορόφων, οι οποίοι είναι χτισμένοι σε σχήμα « Λ ».

Το περιεχόμενο του ενδιάμεσου εναέριου χώρου λειτουργεί σαν θερμική μόνωση.

–          Στον 28 όροφο σε ύψος 210 μ. υπάρχει πίστα προσγείωσης ελικοπτέρων και ένα, μπάρ / εστιατόριο σε σχήμα “πούρου”,  200 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

–          Στην κατασκευή του κτιρίου χρησιμοποιήθηκαν 13.000 κυβ.μ. ολόλευκου μαρμάρου Carrara, 12.000 κυβ.μ. βραζιλιάνικου γρανίτη, 9.000 τόνοι χάλυβα, 43.000 τετρ.μ. γυαλιού, 8.000 τετρ.μ. φύλλα χρυσού.

–          Η πρόσβαση γίνεται από μια γέφυρα όπως τα περιτοιχισμένα κάστρα στο μεσαίωνα.

–          Με 321 μέτρα είναι το 4ο υψηλότερο κτίριο ξενοδοχείων στον κόσμο.

Για το κόστος του αναφέρονται 1,5 δισεκατομμύρια δολλάρια/$ (ΗΠΑ). Για το πραγματικό κόστος  όμως δεν έχει γίνει επίσημη αναφορά.

Η επίσημη έναρξη του ξενοδοχείου έγινε στις 01. Δεκεμβριου 1999. Στην κατασκευή του κτιρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 250 σχεδιαστές  και έλαβαν μέρος περισσότερες από 3000 εταιρίες.       Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από την Atkins μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα υπό την επίβλεψη του           Tom Wright.

Από τον διεθνή τύπο αναφέρεται ως ξενοδοχείο 7* αστέρων. Θεωρείται σαν το πιό πολυτελέστατο ξενοδοχείο στον κόσμο. Έχει 202 σουίτες, η καθεμία σε δύο επίπεδα, σε μέγεθος 169 – 780 τ.μ. Η μικρή σουίτα αποτελείται, στον  όροφο εισόδου από σαλόνι, τραπεζαρία, μπάρ, γωνία γραφείου, τουαλέτα επισκεπτών και χώρο αποθήκευσης των αποσκευών. Μια πολυτελής σκάλα οδηγεί στον επάνω όροφο  με γκαρνταρόμπα, μπάνιο με υδρομασάζ, υπνοδωμάτιο με σαλόνι και κρεβάτι king-size.                                         

Αυτές πλαισιώνονται από:

  • 8 εστιατόρια και μπάρ,
  • Στο Λόμπυ υπάρχουν διάφορα συντριβάνια τα οποία πετούν τα νερά σε ρυθμούς μουσικής, μοιάζουν σαν να χορεύουν, ενυδρεία παράπλευρα στις κυλιόμενες σκάλες με διάφορα είδη ψάρια από τον περσικό κόλπο.
  • Οι κεντρικές Ρεσεψιόν σε σχήμα χρυσών κοχυλιών.
  • Εσωτερική πισίνα, χώροι SPA (ΣΠΑ) και ανάπαυσης, γυμναστήριο στον 18ο όροφο. Όλα διπλά. Ξεχωριστά για γυναίκες και για άνδρες. Για τις μη αραβίνες/μωαμεθανές η ανδρική πλευρά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις γυναίκες.
  • Εξωτερική εξέδρα με πισίνες προς το μέρος του κόλπου από το 2016. Αυτές θερμαίνονται τους χειμερινούς μήνες και ψυχραινονται αντίθετα τους καλοκαιρινούς.

Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου έχουν δυνατότητα μεταφοράς από/πρός αεροδρόμιο και την πόλη με αυτοκίνητα Rolls-Royce και BMW.

Η επίσκεψη του ξενοδοχείου μπορεί να γίνει μόνο μέσω κράτησης, διανυκτέρευσης, εστιατορίου ή του μπάρ στον 27ο όροφο. Προσβάσιμοι είναι μόνο ορισμένοι όροφοι. Υπάρχουν πελάτες οι οποίοι διαμένουν ολόκληρο το χρόνο στις σουίτες. Εκτός της κράτησης, απετείται και η ανάλογη ενδυμασία.

Για να βιώσει κανείς το εκπληκτικό κτίριο θα πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια  της επίσκεψης του αλλά και ημέρες μετά δεν θα αποχωρούν οι εικόνες από το μυαλό του.

Δύο νέα τεχνητά νησιά πρόκειται  να κατασκευαστούν γύρω από το Burj al Arab. Θα χρησιμοποιηθούν  κυρίως για εγκαταστάσεις αναψυχής. Για παράδειγμα το υδάτινο πάρκο «Wild Widi”, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην παραλία Joumerah, θα μεταφερθεί  σε νησί και θα διπλασιαστεί σε μέγεθος. Επιπλέον στο πρόγραμμα βρίσκονται, ένα μουσείο μαργαριταριών, ένα υποβρύχιο ενυδρείο, και . . ., και . . .

Υ.Γ.:  Οι περιγραφές βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες τις οποίες βιώσαμε στην παραμονή μας τον Ιούνιο 2018. Χρονολογικά και κατασκευαστικά στοιχεία  πήρα από τη ξενόγλωσση Βικιπαίδεια, το ξενόγλωσσο Τύπο αρχιτεκτονικής, από τα τοπικά γραφεία ταξιδιών και Υπηρεσίες Τουρισμού του Εμιράτου Ντουμπάι .

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments