Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αυτό το καλοκαίρι τι θα λέγατε για τη Λέρο, αυτό το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου που κρατά ακόμη την αυθεντικότητα του, καθώς δεν το άγγιξαν τα «καλά» της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης. Βρίσκεται στα βόρεια της Δωδεκανήσου ανάμεσα στην Κάλυμνο, τους Λειψούς και την Πάτμο. Καθώς έχει σε πολύ καλό επίπεδο στην εκπαίδευση, την υγεία και την διασύνδεση με την υπόλοιπη χώρα, καταφέρνει και κρατά στο νησί τους κατοίκους του που φτάνουν τις οκτώ χιλιάδες.
Οι εικόνες που χαρίζει είναι πανέμορφες. Γραφικοί οικισμοί, όρμοι και κόλποι με ωραίες παραλίες, σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, δημιουργούν έναν πλήρες τουριστικό προορισμό.
Η όμορφη Αγία Μαρίνα είναι η τουριστική πρωτεύουσα του νησιού και το κέντρο της νυχτερινής ζωής. Κοντά είναι ο επίσης γραφικός Πλάτανος, το όμορφο ψαροχώρι Παντέλη που του καλοκαίρι γεμίζει από πολυτελή γιοτ, το ιταλοφτιαγμένο Λακί, τα Άλιντα και τόσα άλλα. Το Κάστρο της Παναγίας, κτισμένο τον ενδέκατο αιώνα, είναι από τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα του νησιού, ωστόσο αυτό που μένει στην καρδιά όλων των επισκεπτών είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου φτιαγμένο πάνω σε μια βραχονησίδα που ενώνεται με την στεριά με έναν τσιμεντένιο διάδρομο ο οποίος συχνά πλημμυρίζει.
Από το 1912 και για 31 χρόνια η Λέρος, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ήταν υπό Ιταλική κατοχή. Τα χρόνια που οι Ιταλοί παρέμειναν στη Λέρο, έφτιαξαν ένα σημαντικό σχέδιο πολεοδομίας και οχύρωσης του νησιού. Μάλιστα στη Λέρο είχε τη θερινή του έπαυλη ο Μουσολίνι.
Ωστόσο καθώς το νησί ήταν σημαντική στρατιωτική βάση των Ιταλών, η Λέρος τράβηξε τα πάνδεινα στην περίοδο που πολέμου. Είναι το δεύτερο πιο βομβαρδισμένο νησί μετά την Κρήτη. Η θλιβερή αυτή περίοδος της Λέρου αποτυπώνεται στο εντυπωσιακό πολεμικό μουσείο του νησιού, το οποίο είναι μέσα στις στοές που έφτιαξαν οι Ιταλοί για να αποθηκεύουν τα πυρομαχικά τους. Θυμίζει κάτι από Ρούπελ…
Στη Λέρο πας για πλήρεις διακοπές, δηλαδή για ξεκούραση και ηρεμία, για μπάνιο στις όμορφες παραλίες, για εξαιρετικό φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια, για επισκέψεις σε ιστορικά αξιοθέατα καθώς το νησί έχει αδιάκοπη ιστορία από την αρχαιότητα. Παράλληλα αποτελεί βάση για ημερήσιες εκδρομές στα γύρω νησιά, όπως τους Λειψούς, την Πάτμο και την Κάλυμνο.

Info…

Περισσότερες πληροφορίες για τη Λέρο και όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα βρείτε στην χρηστική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που μεταξύ άλλων φροντίζει για την τουριστική προβολή των νησιών. https://www.aegeanislands.gr/

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments