Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το χωριό Λετύμπου, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου, είναι όμορφο γεμάτο οπωροφόρα δέντρα στις αυλές των σπιτιών και πολύχρωμα λουλούδια. Πήρε το όνομα του από τον τύμβο στον οποίο βρίσκεται ο τάφος της Αγίας Ιουλίττης και του μικρού παιδιού της, του Αγίου Κηρύκου, που θανατώθηκαν επί ημερών του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στην Ταρσό της Κιλικίας. Στην περίοδο της Φραγκοκρατίας προστέθηκε το γαλλικό άρθρο Le, απ’ όπου το Le Timbou ή Λετύμπου. Πάνω από τον αρχαίο αυτό λαξευτό τάφο κτίστηκε η εκκλησία των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης.
Ωστόσο πέραν αυτών, η Λετύμπου δεν έχει κάτι που να το χαρακτηρίζει ως τουριστικό χωριό. Παρ΄όλα αυτά θα δείτε αρκετά τουριστικά λεωφορεία και αυτοκίνητα να μεταφέρουν ξένους τουρίστες στο χωριό. Προορισμός τους είναι το σπίτι της κυρίας Σοφίας και του συζύγου της κου Ανδρέα.
Εκεί οι επισκέπτες όχι μόνο θα δουν αλλά θα πάρουν μέρος στη διαδικασία να παρασκευάσουν παραδοσιακό ψωμί που στη συνέχεια θα φουρνίσουν στον ξυλόφουρνο. Επίσης θα δουν πως παρασκευάζεται το χαλούμι.
Στο τέλος της επίσκεψης θα δοκιμαζόσουν αυτά που έφτιαξαν, δηλαδή ζεστό φουρνιστό ψωμί, χαλούμι και ντόπια λαχανικά, με τη απαραίτητη συνοδεία της Ζιβανίας (το εθνικό απόσταγμα της Κύπρου).
Παράλληλα το σπίτι της κας Σοφίας και του κου Ανδρέα, στο οποίο έφτιαξαν το πρώτο τους νοικοκυριό και απέκτησαν τα παιδιά τους, έχει μετατραπεί σε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο στο οποίο οι ξένοι επισκέπτες βλέπουν με τον πιο παραστατικό τρόπο πως ζούσαν οι Κύπριοι πριν πολλές δεκαετίες.
Είναι μια όμορφη εμπειρία η οποία εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της Μεγαλονήσου και κάνει τους ξένους να γνωρίσουν καλύτερα την Κύπρο και εν τέλει να την αγαπήσουν περισσότερο.
Το φιλόξενο ζευγάρι η Σοφία και ο ακούραστος Ανδρέας εντυπωσιάζουν τους ξένους με την αυθεντική φιλόξενη συμπεριφορά τους καθώς είναι σαν να υποδέχονται στο σπιτικό τους παλιούς φίλους.
Είναι αλήθεια πως οι Κύπριοι έχουν καταφέρει να εμπλουτίσουν το τουριστικό τους προϊόν με αυθεντικές εμπειρίες και ο Ανδρέας με την Σοφία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα.

Info…

Στην Κύπρο πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε με επιτυχία το γραφείο της Αθήνας του υφυπουργείου τουρισμού της Κύπρου. Οι φωτογραφίες είναι από δύο ξεχωριστές επισκέψεις στο σπίτι της κας Σοφίας και του κου Ανδρέα.

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments