Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους να επισκεφτείτε την όμορφη Καστοριά, είναι τα δεκάδες αρχοντικά της. Βρίσκονται διάσπαρτα στις δύο παραδοσιακές συνοικίες, το Ντολτσό και το Απόζαρι και μαρτυρούν την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της πόλης τον 18ο και 19ο αιώνα (παραγωγή και εμπόριο γούνας γαρ). Άλλα είναι αναπαλαιωμένα, άλλα περιμένουν υπομονετικά την αναπαλαίωση τους και άλλα παρατημένα στην τύχη τους. Μερικά έχουν αποκτήσει νέα χρήση όπως μικρά ξενοδοχεία, χώροι αναψυχής, τέχνης και πολιτισμού.
Όλα μπορείτε να τα θαυμάσετε απ’ έξω, ωστόσο υπάρχει ένα που μπορείτε να το δείτε και από μέσα καθώς είναι οργανωμένος επισκέψιμος χώρος. Πρόκειται για το αρχοντικό Τσιατσιαπά που βρίσκεται στο Απόζαρι στην όχθη της λίμνης το οποίο έχει αξιοποιηθεί από την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.
Κατασκευάστηκε το 1754 για τον άρχοντα Μόραλη ενώ αργότερα περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δ. Τσιατσιαπά. Από τα σαλόνια του πέρασαν οι σημαντικότεροι άνθρωποι της εποχής, ενώ στον κήπο του πραγματοποιούνταν γλέντια και χοροί που κρατούσαν βδομάδες με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Σήμερα είναι ένα τριώροφο αναπαλαιωμένο αρχοντικό που σας περιμένει για να σας διηγηθεί τις ιστορίες του. Να δείτε πως ζούσαν οι άρχοντες της εποχής σε μια περίοδο που ελάχιστοι είχαν αυτές τις δυνατότητες. Στο ισόγειο του αρχοντικού ήταν κυρίως αποθηκευτικοί χώροι, στο μεσοπάτωμα οι βοηθητικοί χώροι, ενώ στον πρώτο και δεύτερο όροφο οι χώροι για τη διαμονή. Στον δεύτερο όροφο του αρχοντικού διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος του πλούσιου διάκοσμου που χρονολογείται από το 1798 που καταλαμβάνει τις επιφάνειες των τοίχων και τις ξύλινες κατασκευές.
Στο αρχοντικό πραγματοποιούνται διάφορες εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού. Είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Τρίτης από τις 9πμ έως τις 3μμ. Το βασικό εισιτήριο κοστίζει δυο ευρώ.

Info…

Στην Καστοριά βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού του Δήμου Καστοριάς, που διοργάνωσε η εταιρεία Wise Ram, που ειδικεύεται στην προβολή και προώθηση προορισμών και τουριστικών επιχειρήσεων.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments