Το Guoliang Tunnel θεωρείται ως μια από τις πιο διάσημες σήραγγες στον κόσμο. Έχει μήκος 1,2 χιλιόμετρα, 5 μέτρα πλάτος, ενώ το ύψος φτάνει τα 4 μέτρα.
Βρίσκεται στα βουνά Taihang της επαρχίας Henan στην Κίνα. Μέχρι το 1972 η πρόσβαση προς το χωριό Guoliang ήταν απαγορευτική, αφού δεν υπήρχε δρόμος αλλά μόνο απότομες και στενές σκάλες. Αποτέλεσμα το χωριό να είναι σχεδόν μόνιμα αποκομμένο και αποκλεισμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, σε ένα καθεστώς απομόνωσης.
Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν άξιζε τον κόπο να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια σε ένα δρόμο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από 300 άτομα. Έτσι οι απογοητευμένοι χωρικοί αποφάσισαν να σκάψουν την οδική σήραγγα μόνοι τους ! Ήταν η μόνη ελπίδα τους για να συνδεθούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Χρειάστηκαν πάνω από πέντε χρόνια για να τελειώσει το έργο, από χωρικούς που δεν είχαν καν τις γνώσεις, αλλά και την τεχνική υποστήριξη για να υλοποιηθεί τέτοιο δύσκολο έργο.
Οι αγρότες δούλευαν με εκρηκτικά στα απόκρημνα βράχια, ενώ κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρα ατυχήματα. Τελικά την 1η Μαΐου 1977, η σήραγγα παραδόθηκε στην κυκλοφορία, χωρώντας μετά δυσκολίας δύο οχήματα δίπλα-δίπλα, ενώ θεωρείται και πολύ επικίνδυνη.
Από τότε όμως αποτελεί και διάσημο τουριστικό αξιοθέατο, αφού εκατοντάδες ταξιδιώτες πηγαίνουν εκεί περισσότερο για τη σήραγγα παρά για το χωριό, στο οποίο αρχίζουν να χτίζονται και ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Το χαρακτηριστικό της σήραγγας είναι ότι έχει “παράθυρα” αφού ο οι χωρικοί έπρεπε να απομακρύνουν τα μπάζα.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments