Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στα επισκέψιμα οινοποιία της Πιερίας, η δεύτερη στάση μας είναι στη Ράχη, ένα χωριό 400 και πλέον κατοίκων που βρίσκεται 16,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κατερίνης.
Εκεί βρίσκεται το Κτήμα Κούρτη, που εκτός των άλλων έχει και οινοτουριστικό προσανατολισμό εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν της Πιερίας. Υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους και στο βιβλίο εντυπώσεων έχουν αποτυπωθεί εντυπώσεις επισκεπτών ακόμη και από πολύ μακρινές χώρες του κόσμου όπως η Κίνα.
Το οινοποιείο δημιούργησε ο Απόστολος Κούρτης, ίσως ο πιο ροκ οινοποιός της χώρας μας. Και αύτη η ροκ στάση ζωής αποτυπώνεται και στο πως έστησε και εξελίσσει την επιχείρηση του, ακόμη και στα κρασιά που παράγει. Οι πρώτες 500 φιάλες παρήχθησαν το 2007. Αν και η παραγωγή του δεν είναι μεγάλη, περίπου 40 χιλιάδες φιάλες το χρόνο, μέρος από αυτήν εξάγεται σε Ιταλία και Γερμανία, ενώ έχει ήδη κερδίσει αρκετά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Ο Απόστολος Κούρτης είναι γόνος καπνοπαραγωγών. Ωστόσο η παραγωγή καπνού δεν γοήτευσε ποτέ κανέναν, οπότε ο ίδιος αφού για λίγα χρόνια αναζήτησε την τύχη του αλλού, επέστρεψε στο χωριό για αν δημιουργήσει καλό κρασί και καλούς φίλους.
Το οινοποιείο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, στο παλιό πέτρινο σπίτι και τις καπναποθήκες. Αμέσως σου δίνει την αίσθηση πως δεν βρίσκεσαι σε μια βιομηχανική μονάδα αλλά στο οικείο περιβάλλον μιας οικογένειας που σε καλωσορίζει στο σπίτι της. Οι γευστικές δοκιμές των κρασιών γίνονται στην αυλή κάτω από τα δέντρα με την παχιά σκιά. Επικρατεί παρεΐστικο κλίμα που ξεπερνά τα αυστηρά πλαίσια των συνηθισμένων γευστικών δοκιμών. Και όταν τα κοψίδια στην παρακείμενη ψησταριά είναι έτοιμα, τότε καταλήγει σε γλέντι, κάτι που ξετρελαίνει τους ξένους επισκέπτες.
Είναι καλό εκτός από το οινοποιείο να επισκεφτείτε και τον αμπελώνα του Κτήματος Κούρτη, λίγο έξω από το χωριό. Το φυσικό περιβάλλον θα σας μαγέψει με φόντο τα Πιέρια όρη. Το κτήμα έχει προετοιμαστεί για να φιλοξενεί εκδηλώσεις πολιτισμού και ποιος ξέρει μπορεί κάποια μέρα την πρώτη ροκ συναυλία μέσα σε αμπελώνα.

Info…
Στην Πιερία πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε για λογαριασμό του Δήμου Κατερίνης η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments