Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και το επίσημο όνομα της είναι Ορεστιάς, όλοι μας τη γνωρίζουμε ως τη λίμνη της Καστοριάς. Είναι το καμάρι της πόλης καθώς από αυτή αντλεί την ομορφιά της. Άλλωστε το ιστορικό κομμάτι της πόλης το περικυκλώνει η λίμνη καθώς πόλη της Καστοριάς είναι χτισμένη πάνω στη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη, πριν η πόλη μεγαλώσει και επεκταθεί έξω από τα όρια της χερσονήσου.
Η λίμνη της Καστοριάς έχει έκταση 28 τετ. χλμ. και είναι η ενδέκατη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα. Το βάθος της κυμαίνεται από 1,4-12 μέτρα, ενώ μήκος των ακτών της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα.
Τα ήρεμα νερά της ταράζουν αδιάκοπα περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Εύκολα θα δείτε αργυροπελεκάνους, αγριόπαπιες και κύκνους να βουτούν στα νερά της λίμνης και να ομορφαίνουν το τοπίο. Η λίμνη της Καστοριάς είναι η δεύτερη πλουσιότερη σε αλιεύματα στην Ελλάδα καθώς αποτελεί ψαρότοπο, με συνηθέστερα είδη το γριβάδι, τις τούρνες, τις πλατίκες, τους γουλιανούς, τα γλήνια, τις πέρκες, τις πεταλούδες, τους χρύσκους και τα τσιρόνια που θα τα δοκιμάσετε σε διάφορες μαγειρικές εκδοχές στις ταβέρνες της περιοχής.
Αυτό που ενδιαφέρει τους επισκέπτες είναι το πανέμορφο τοπίο που σχηματίζεται στην παραλίμνια ζώνη, που κάθε εποχή αλλάζει χρώματα. Αιωνόβια πλατάνια, ιτιές, ή καλαμιές δένουν αρμονικά με τα νερά της λίμνης και σχηματίζουν εικόνες που σε καθηλώνουν.
Σε σχέση με τη λίμνη ο επισκέπτης έχει αρκετές επιλογές. Η πιο εύκολη είναι να κάτσει σε κάποιο από τα παραλίμνια καφέ ή ταβέρνες και να απολαύσει καφέ ή φαγητό με θέα τη λίμνη.
Το καλύτερο είναι να κάνετε έναν μεγάλο περίπατο στις όχθες τις λίμνης και πιο συγκεκριμένα αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουν μικρή γυρολιμνιά. Δηλαδή τον γύρο της χερσονήσου πάνω στην οποία είναι χτισμένη η Καστοριά. Είναι μια απόσταση εφτά περίπου ονειρεμένων χιλιομέτρων. Ξεκινώντας από την παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό και έχοντας στο δεξί χέρι τη λίμνη, θα καταλήξετε στην άλλη πλευρά τη Χερσόνησου στον Ναυτικό Όμιλο. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος αλλά στενός. Αν δεν αντέχετε το περπάτημα, μπορετέ να το κάνετε με ποδήλατο ή αυτοκίνητο.
Στο διάβα σας θα συναντήσετε αρκετά αξιοθέατα όπως το σπήλαιο του Δράκου που είναι επισκέψιμο, και το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας με τις μοναδικές τοιχογραφίες. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μια εξαιρετική επαφή με την φύση και το τοπίο.
Η μεγάλη γυρολιμνιά είναι ο γύρος ολόκληρης της λίμνης, περίπου τριάντα χιλιόμετρα, που γίνεται με αυτοκίνητο και συνεχής στάσεις σε τοποθεσίες και οικισμούς. Ανάμεσα στους οικισμούς που θα συναντήσετε είναι και ένας προϊστορικός το περιβόητο Δισπηλιό, που μαρτυρεί την παρουσία των ανθρώπων στην περιοχή από τη νεολιθική περίοδο.
Θα ήταν καλό κάποτε να δημιουργηθεί ένας ποδηλατόδρομος γύρω από τη λίμνη. Θα φέρει πολλούς επισκέπτες ακόμη και από το εξωτερικό.
Για κάτι πιο ξεκούραστο μπορετέ να πάρετε το καραβάκι του Δήμου και να κάνετε μια μικρή κρουαζιέρα στη λίμνη βλέποντας τα τοπία από τη λίμνη προς τη στεριά.

Info…
Η Καστοριά που ενδείκνυται για μια φθινοπωρινή απόδραση δεν είναι μόνο η όμορφη λίμνη της. Είναι και τα παραδοσιακά αρχοντικά της, πολλά χτισμένα στις όχθες της λίμνης, είναι οι δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες της, οι παραδοσιακές συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι, το εξαιρετικό φαγητό στις ταβέρνες της, τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει η περιοχή και τόσα άλλα.
Στην Καστοριά πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η εταιρεία Wise Ram για λογαριασμό του Δήμου Καστοριάς.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments