Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Από 2012, μια συστηματική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Χαλκιδική. Την κάνουν ο Δήμος Αριστοτέλη και ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού και στόχο έχει να βάλει την περιοχή στον παγκόσμιο χάρτη του περιπατητικού τουρισμού.
Καθώς η Ανατολική Χαλκιδική είναι προικισμένη όχι μόνο με εκπληκτική φύση αλλά και μοναδική ιστορία, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στην περιοχή που κάποτε ήταν ο φτωχός συγγενής της τουριστικής Χαλκιδικής.
Ήδη 13 περιπατητικές διαδρομές είναι σηματοδοτημένες ενώ άλλες εφτά βρίσκονται σε φάση δημιουργίας. Μονοπάτια αιώνων που διασχίζουν εκπληκτικά τοπία, παραδοσιακά χωριά, συναντούν ποτάμια με καταρράκτες και εκπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, περνούν δίπλα ή και μέσα από ιστορικούς χώρους περπατούν μέσα σε καταπράσινα φυσικά τούνελ που δημιουργούν δέντρα και φυτά. Ωστόσο αυτό που τις κάνει μοναδικές και προκαλεί το ενδιαφέρον των φίλων του περιπατητικού τουρισμού στην Ευρώπη, είναι πως οι περισσότερες συνδέονται με προσωπικότητες της ιστορίας που έζησαν και περπάτησαν στα ίδια μονοπάτια. Η αίσθηση να περπατάς εκεί που περπάτησε ο Αριστοτέλης, ο Ζορμπάς, ακόμη και ο Ξέρξης όταν έφτιαξε εκεί την περίφημη διώρυγα του, προσελκύει όλο και περισσότερα γκρουπ.
Άλλες διαδρομές είναι συνδεδεμένες με ιστορικές περιοχές όπως τα Στάγειρα, τα Σιδηροκαύσια, η προ του Αγίου Όρους περιοχή, το Αριστοτελικό Βουνό και τόσα άλλα. Κάθε μονοπάτι και ένας μύθος.
Μόνο αν περπατήσετε έστω και μια από αυτές τις διαδρομές θα καταλάβετε την απίστευτη εμπειρία που βιώνουν όλοι όσοι τις ακολουθούν. Μονοπάτια γεμάτα ομορφιές και διάσπαρτα σημάδια της μεγαλειώδους ιστορίας της Ανατολικής Χαλκιδικής. Ότι απέμεινε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετά.
Ήδη μεγάλα τουριστικά γραφεία της Ευρώπης έχουν βάλει τις περιπατητικές διαδρομές της Ανατολικής Χαλκιδικής στο πρόγραμμα τους. Στα καταλύματα της Ολυμπιάδας καταγράφομαι κάθε χρόνο πάνω από πέντε χιλιάδες διανυκτερεύσεις από περιπατητικά γκρουπ. Σημαντικός αριθμός διανυκτερεύσεων πραγματοποιείται και στην Ουρανούπολη με τα νούμερα να είναι κάθε χρόνο αυξητικά.
Όπως μας εξηγεί η Μαρία Πάππα, διευθύντρια του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, «το σημαντικό είναι πως τα περισσότερα γκρουπ έρχονται σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, δηλαδή άνοιξη και φθινόπωρο που ο καιρός ταιριάζει στην περιπατητική δραστηριότητα, δηλαδή τότε που η περιοχή τα έχει ανάγκη».
Όλα αυτά δεν συνέβησαν τυχαία.Προηγήθηκε επίμονη προσπάθεια του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού και του τοπικού Δήμου Αριστοτέλη, με συμμετοχή σε ειδικές εκθέσεις του εξωτερικού, οργάνωση δεκάδων fam trips στην περιοχή και επίσκεψη στα εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία της Ευρώπης.
Ο περιπατητικός τουρισμός σε όλες του τις μορφές, είναι μια πολύ σημαντική και προσοδοφόρα μορφή τουρισμού που κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια κόσμου. Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο οι Γερμανοί ξοδεύουν κάθε χρόνο πάνω από πέντε δις ευρώ σε περιπατητικό τουρισμό στη χώρα τους και το εξωτερικό.

Info…
Στην Ανατολική Χαλκιδική πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments