Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τριάντα χρόνια ταραχών όπου χύθηκε πολύ αίμα, δεν ήταν αρκετά για να λύσουν τις διαφορές ανάμεσα στους φανατικούς της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρόκειται για έναν αδελφοκτόνο πόλεμο που αναζωπυρώνεται σε κάθε ευκαιρία. Ιρλανδοί από τη μια πλευρά, Ιρλανδοί και από την άλλη. Από τη μια οι Ενωτικοί, πιστοί στο Βρετανικό στέμμα και από την άλλη οι ρεπουμπλικάνοι που θέλουν την ένωση με την Ιρλανδία. Οι πρώτοι είναι προτεστάντες, οι δεύτεροι καθολικοί. Μάλλον αυτή είναι και η βασική τους διαφορά που κρύβεται πίσω από τις άλλες.
Στα τωρινά επεισόδια που εδώ και μέρες συνταράσσουν την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, αυτή τη φορά πρωταγωνιστούν οι Ενωτικοί. Αισθάνονται προδομένοι από τη συμφωνία που έκανε η μαμά Βρετανία για το Brexit, που επιβάλει τελωνιακούς ελέγχους στα προϊόντα που φθάνουν από τη Βρετανία. Αφορμή ήταν μια κηδεία ηγετικού στελέχους των άλλων, δηλαδή αυτών που θέλουν την ένωση με την Ιρλανδία. Παραβιάζοντας τους τρέχοντες υγειονομικούς κανόνες, στην κηδεία παραβρέθηκε πολύς κόσμος και χωρίς να τηρεί τα υγειονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Η αστυνομία ΔΕΝ επέβαλε κυρώσεις για την παραβίαση των μέτρων, οι άλλοι εκνευρίστηκαν και η βία ξεκίνησε και πάλι …
Οι αιτίες είναι και άλλες όπως ότι οι Ενωτικοί τα τελευταία χρόνια χάνουν πλειοψηφίες σε διοικητικά όργανα που κρατούσαν για πολλές δεκαετίες, η οικονομική πίεση και η έλλειψη ευκαιριών στη νεολαία και πολλά άλλα που υποδαυλίζουν το μίσος.
Στις συνοικίες των καθολικών και προτεσταντών που κάποτε είχαν την μορφή γκέτου, με ελεγχόμενη είσοδο μόνο σε ομόθρησκους, οι τοίχοι αποτυπώνουν την ιστορία με τεράστια γκράφιτι, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται και την ερμηνεύει η κάθε πλευρά.
Οι φωτογραφίες είναι από συνοικία καθολικών σε επίσκεψη μας το καλοκαίρι του 2016.
Όταν ξεκινήσουμε να ταξιδεύουμε ανεμπόδιστα και πάλι, βάλτε στο πρόγραμμα σας το Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας που για δεκαετίες πρωταγωνιστούσε στα δελτία ειδήσεων. Όχι μόνο γιατί είναι μια πανέμορφη πόλη με σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και γιατί μόνο έτσι θα καταλάβετε την παράνοια που βασιλεύει εδώ και δεκαετίες σ΄αυτό το δύσμοιρο κομματάκι της Ευρώπης…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments