Το ίδιο υποβλητικές με τον Βόσπορο είναι οι επαύλεις κατά μήκος των ακτών του. Μέρος των σημαντικότερων στοιχείων πολιτισμικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης –του σημείου όπου συναντώνται η ευρωπαϊκή και η ασιατική ήπειρος–, τα κτίρια αυτά χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους και εμφανίζουν ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών.
Οι εκπληκτικές αυτές επαύλεις, που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα και αργότερα, «ακουμπούν από τη μια μεριά στα άλση και τεντώνονται από την άλλη προς τη θάλασσα». Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη καθόριζε τη θέση της έπαυλής του, καθώς και το χρώμα της. Αυτές οι κατασκευές της οθωμανικής εποχής ανεγέρθηκαν χρησιμοποιώντας γενικά το στιλ των περιπτέρων (köşk) και των κατοικιών (konak) με δύο ή τρεις ορόφους, πολλά δωμάτια και τμήματα, καθώς και μεγάλους κήπους ή άλση.
Το Ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε (Dolmabahçe), το Ανάκτορο του Τσιραγάν (Çırağan), το Περίπτερο της Αντιλέ Σουλτάν (Adile Sultan), το Ανάκτορο Μπεϊλέρ Μπέι και το Περίπτερο Κιουτσούκσου (Küçüksu) συγκαταλέγονται στα πλέον εξέχοντα κτίρια του Βοσπόρου σήμερα, εντούτοις θεωρείται ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν υπήρχαν περισσότερες από 300 επαύλεις που στεφάνωναν τις δύο πλευρές αυτού του υδάτινου δρόμου. Πολλές επαύλεις εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως κατοικίες για οικογένειες Κωνσταντινουπολιτών.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments