Κείμενο – φωτογραφίες: Νίκος Τριγκίδης Αρχιτέκτων μηχανικός

Συνεχίζουμε σήμερα το μικρό μας αφιέρωμα στο Αμπού Ντάμπι που ήρθε στην επικαιρότητα από την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πριν μερικές μέρες.
Ένας από τους λόγους που θα πρέπει κάποιος να επισκεφτεί το Αμπού Ντάμπι είναι το μεγάλο Τζαμί του Σείχη Ζαγιέντ. Δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αλλά ίσως το ομορφότερο στον κόσμο. Ένα απίστευτα υπέροχο ορόσημο της πόλης.
Με την είσοδο στην πόλη διακρίνεται το μεγαλείο και ο πλούτος του Αμπού Ντάμπι. Το μεγάλο Τζαμί Σείχη Ζαγιέντ φαντάζει σαν ένα όνειρο από κατάλευκο μάρμαρο και χρυσό. Μάλιστα το μάρμαρο προέρχεται από λατομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Όταν το βλέπεις για πρώτη φορά – τεράστιο, πολυτελές, επιβλητικό- αισθάνεσαι σαν να ζείς μέσα σε ένα από τα παραμύθια απο τις 1001 νύχτες. Το κτίριο -ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- είναι το όγδοο σε μέγεθος στον κόσμο και μπορεί να φιλοξενήσει στους χώρους του περίπου 40.000 προσκυνητές.
Η κατασκευή του αρχιτεκτονικού έργου τέχνης ξεκίνησε το 2004 και διήρκησε τρία χρόνια.
Στις εξωτερικές του διαστάσεις 224 X 174 μ. συμπεριλαμβάνονται τέσσερις μιναρέδες με ύψος 107 μ. και 40 μικρότεροι θόλοι. Ο κύριος θόλος, στην αίθουσα προσευχής έχει διάμετρο 32,50 μ. και θεωρείται ως ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Σε αυτόν κρέμεται και ο μεγαλύτερος πολυέλαιος του κόσμου. Είναι κατασκευασμένος από επιχρύσωση 24 καρατίων με μεγάλο αριθμό πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων. Έχει διάμετρο 10 μ.,ύψος 15 μ. και βάρος 12 τόννων. Το χαλί στην αίθουσα προσευχής έχει μέγεθος 5625 τ.μ. και αποτελείται από 2,2 δισεκατομμύρια κόμβους. Είναι το μεγαλύτερο χειροποίητο χαλί που υφάνθηκε στην Περσία.
Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψεις το τόσο απίστευτα όμορφο κτίριο.
Το φωτεινό λευκό κτήριο -15 διαφορετικοί τύποι μαρμάρου- στηρίζεται σε περισσότερους από 1000 κίονες διακοσμημένους με ολόχρυσα φυλλώματα φοινίκων και περιβάλλεται από φωτεινές μπλε λεκάνες νερού στις οποίες αντανακλάται το τζαμί υπογραμμίζοντας το μεγαλείο του κτηρίου.
Το τζαμί μπορούν να επισκεφτούν άνθρωποι οποιασδήποτε πίστης, ηλικίας ή φύλου. Η επίσκεψη του ιερού κτηρίου είναι ελεύθερη. Ακόμη και οι περιηγήσεις στην αγγλική γλώσσα είναι δωρεάν. Ισχύουν όμως αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.
Το ιερό κτήριο φέρει το όνομα του εμίρη Σείχη Ζαγιέντ μπιν Σουλταν αλ Ναχγιάν (Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan) συνιδρυτή και πρώτο πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος επιδότησε την κατασκευή με ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό.

Υ.Γ. Οι περιγραφές βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες τις οποίες βιώσαμε στην παραμονή που είχαμε η σύζυγος μου κι εγώ τον Ιούνιο 2018. Πλήθος πληροφορίες πάρθηκαν από τα γραφεία Ταξιδιών και Τουρισμού του Εμιράτου Αμπού Ντάμπι. Κατασκευαστικά και χρονολογικά στοιχεία από τη ξενόγλωσση Βικιπαίδεια.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments