Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η Λήμνος είναι ένας παράδεισος γεωλογικών φαινομένων από τα αρχαία κιόλας χρόνια αφού ήταν γνωστή για τη «Λήμνια Γη» που γιάτρευε κάθε είδους ασθένεια.. Σήμερα, μπορούμε να θαυμάσουμε διάφορα αξιοθέατα της τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και φτιαγμένα από τη φύση. Ένα και ίσως το πιο διάσημο εξ αυτών είναι οι «Αμμοθίνες». Πρόκειται για μία αμμώδη έκταση που όμως δεν βρίσκεται σε κάποια ακτή αφού η κοντινότερη απέχει τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα από εκεί.
Η έκταση τους είναι 70 στρέμματα και θυμίζει μικρογραφία ερήμου σαν αυτές που συναντάμε στη Σαχάρα και τη βόρεια Αφρική. Δημιουργήθηκαν μέσω του αέρα που μετέφερε την άμμο σε αυτήν την περιοχή. Στις Αμμοθίνες, οι οποίες θεωρούνται οικότοπος και προστατεύονται, η βλάστηση είναι ελάχιστη και κυρίως καλύπτεται από τα «λευκά κρινάκια της θάλασσας» και από λυγαριές, αγριοαχλαδιές, θυμάρι, πικροδάφνες και αγριελιές.

Η χρυσαφένια άμμος είναι ιδιαίτερα «ινσταγκραμική» και γι’ αυτό το λόγο χρόνο με το χρόνο κερδίζουν περισσότερη αναγνωρισιμότητα, αν και είναι γνωστές ήδη από την ελληνική ταινία με τη Ρένα Βλαχοπούλου «Μία ελληνίδα στο Χαρέμι»..
Επιλέξτε να τις επισκεφθείτε πρωινές ώρες για να αποφύγετε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Φροντίστε να είστε εξοπλισμένοι με αρκετό νερό, αθλητικά παπούτσια και καπέλο που σίγουρα θα χρειαστείτε. Ο δρόμος για να τις προσεγγίσει κανείς είναι χωματόδρομος αρκετών χιλιομέτρων με λακκούβες οπότε χρειάζεται αρκετή υπομονή. Βάλτε το gps σας να περάσει από το χωριό Δάφνη καθώς από άλλους δρόμους η κατάσταση είναι χειρότερη. Όταν τις προσεγγίσετε υπάρχουν υπόστεγα με ειδικές ταμπέλες που αναγράφουν την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και τις διεθνείς συμβάσεις από τις οποίες προστατεύονται. Αξίζει να ενημερωθείτε διαβάζοντας τες όσο θα ξεκουράζεστε από την βόλτα σας στην έρημο και από τις πολλές φωτογραφίες που θα βγάλετε εκεί.

Info…
Θα δείτε πολλά Totem τα οποία συνηθίζει πολύς κόσμος να φτιάχνει.. μπείτε στη διαδικασία και φτιάξτε και εσείς το δικό σας!

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments