Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όταν κάποτε επισκεφτείτε τη Λισαβώνα σίγουρα θα κάνετε την βόλτα σας στην Αλφάμα. Είναι η παλαιά συνοικία της Πορτογαλικής πρωτεύουσας, δημιούργημα των Μαυριτανών από τότε που αυτοί κυριαρχούσαν στην Ιβηρική χερσόνησο.
Δεν είναι εύκολο να την περπατήσεις. Όχι γιατί οι στενοί δρόμοι της είναι σαν λαβύρινθος, αλλά γιατί αυτοί οι δρόμοι είναι ανηφορικοί καθώς η Αλφάμα βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους εφτά λόφους που είναι χτισμένη η Λισαβώνα. Ωστόσο αν και ανηφορική αξίζει τον κόπο να την περπατήσετε.
Η συνοικία ξεκινά από τις όχθες του Τάγου ποταμού και φτάνει μέχρι την κορυφή του λόφου όπου δεσπόζει το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου (Castelo de São Jorge), ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Λισαβώνας. Η Αλφάμα είναι η παλιά αραβική συνοικία της πόλης και κάποτε αυτή ήταν όλη η πόλη, πριν επεκταθεί προς τα δυτικά. Το όνομα της το πήρε από την αραβική λέξη Al-hamma που σημαίνει θερμές πηγές ή λουτρά.
Σήμερα είναι μια αξιοποιημένη τουριστική συνοικία που καθημερινά την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες για να δουν ένα μεγάλο κομμάτι από την ιστορία της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Στα δεκάδες στενά της δρομάκια θα περπατήσετε ανάμεσα σε πολύχρωμα σπίτια περασμένων αιώνων, θα συναντήσετε δεκάδες παραδοσιακά καφέ και εστιατόρια, καταστήματα πώλησης αναμνηστικών, χώρους τέχνης κλπ. Εκεί βρίσκεται και το μουσείο της παραδοσιακής μουσικής των Πορτογάλων, της Φάντο.
Είναι ένας περίπατος που σου δίνει αίσθηση άλλης εποχής.
Συνήθως όλες οι τουριστικές διαδρομές στην Αλφάμα καταλήγουν στον Καθεδρικό Ναό της Λισαβώνας, που είναι η παλαιότερη εκκλησία της πορτογαλικής πρωτεύουσας.
Από εκεί κατηφορίζοντας εύκολα θα βρεθείτε στην κεντρικότερη πλατεία της πόλης, την πλατεία Εμπορίου, απ’ όπου ξεκινά ο κεντρικός πεζόδρομος της Λισαβώνας.

Info…
Στη Λισαβώνα πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel. Το συγκεκριμένο γραφείο ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τον συγκεκριμένο προορισμό, όπως και γενικότερα με την Ιβηρική χερσόνησο. Η μετάβαση έγινε με απευθείας πτήση της Aegean από την Αθήνα.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments