Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κάνουμε τον τελευταίο μας σταθμό στην όμορφη Αλεξανδρούπολη την τελευταία πόλη της χώρας πριν περάσουμε τα σύνορα για την Τουρκία.

Είναι όμορφη για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι η εντυπωσιακή παραλιακή της ζώνη η οποία αποτελεί το καμάρι των κατοίκων της. Εκεί κάνουν τη βόλτα τους, εκεί χαλαρώνουν στα καφέ και τις ταβέρνες αγναντεύοντας το πέλαγος.

Στην παραλιακή ζώνη δεσπόζει και το σήμα κατατεθέν της πόλης, ο εντυπωσιακός φάρος, που χτίστηκε το 1880 και φτάνει τα 27 μέτρα. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφτούν το εσωτερικό του και να ανέβουν τα περίπου 100 σκαλοπάτια του, κάθε φορά που εορτάζεται η Ναυτική Εβδομάδα. Το 2013 αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στα ανατολικά της πόλης, σε ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αλεξανδρούπολης με πληροφορίες για τα οικοσυστήματα της περιοχής ιδιαίτερα αυτό του Δέλτα του Έβρου. Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει επίσης εκκλησιαστικό μουσείο , που στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο του 1909 και είναι αφιερωμένο στην εκκλησιαστική παράδοση και την ιστορία της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης, αλλά και Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο για τη μελέτη, την προβολή και την προώθηση του πολιτισμού της Θράκης.

Συνολικά οκτώ μουσεία μπορείτε να επισκεφτείτε στην περιοχή όλα με το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αυτά είναι:

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 335)

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (14ης Μαΐου 63)

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (υπό κατασκευή – Λεωφ.Μάκρης)

Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Πλ.Μητροπόλεως)

Μουσείο Συλλόγου Καππαδοκών Αλεξανδρούπολης (Μητροπούλου 1)

Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας (Θερμοπυλών 8, Νέα Χηλή)

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας(Πατανότοπος Μαΐστρου)

Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας (Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός»)

Οι παραθαλάσσιοι αλλά και οι ορεινοί οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης προσφέρουν στους επισκέπτες τους διαδρομές μοναδικής, φυσικής ομορφιάς, ενώ κοντά στην πόλη βρίσκεται το δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου, αλλά και τα ιαματικά λουτρά Τραϊανούπολης.

Ιστορία…

Η Αλεξανδρούπολη υπήρχε στην αρχαιότητα με το αρχαίο όνομα Σάλη, η οποία ιδρύθηκε από τους Μαρωνίτες. Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από αλιείς από τα χωριά της Μάκρης και της Μαρώνειας και έγινε γνωστή ως Δεδέαγατς . Η συγκεκριμένη ονομασία στα τουρκικά σημαίνει δέντρο του παππού και βασιζόταν σε τοπική παράδοση σχετικά με ένα σοφό δερβίση, που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη σκιά ενός τοπικού δέντρου και, τελικά, τάφηκε δίπλα σε αυτό. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομα της από τις βελανιδιές που σκίαζαν την παραλία.

Από τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης της πόλης (14 Μαΐου 1920) οι αρμόδιες τοπικές Αρχές έλαβαν την απόφαση να μετονομάσουν την πόλη από Δεδέαγατς σε Νεάπολη, καθώς αποτελούσε ως τότε την νεότερη Ελληνική πόλη. Το 1920 ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α’, επισκέφθηκε την πόλη, και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του.

Φωτογραφίες από την τουριστική σελίδα της Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments