Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή το Beyoğlu Culture Route Festival. Είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που φέτος διοργανώνεται για 4η χρονιά, αυτή τη φορά σε 11 πόλεις της Τουρκίας. Το φετινό φεστιβάλ ξεκίνησε αρχές του Αυγούστου και ταξιδεύει από πόλη σε πόλη. Η Κωνσταντινούπολη είναι η 8η στάση και το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες εκδηλώσεις, από κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού συν τη γαστρονομία, σε περίπου 50 ανοιχτούς και κλειστούς χώρους,.
Τον περισσότερο κόσμο προσέλκυσαν οι συναυλίες που γίνονται σχεδόν κάθε βράδυ σε τρεις διαφορετικούς ανοιχτούς χώρους της Πόλης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Και όλα αυτά σε μια εποχή που η Κωνσταντινούπολη είναι γεμάτη από τουρίστες.
Επ’ ευκαιρίας του Beyoğlu Culture Route Festival, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας κάλεσε δημοσιογράφους από ευρωπαϊκές χώρες, όχι τόσο για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις του φεστιβάλ, αλλά για να ενημερωθούν για τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία να αναπτύξει τον πολιτιστικό τουρισμό. Δηλαδή να προσελκύσει τουρίστες που θα την επισκεφτούν πρωτίστως για τα μουσεία τέχνης, για να δουν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, να παρακολουθήσουν συναυλίες και παραστάσεις. Είναι μια πολύ προσοδοφόρα μορφή τουρισμού, καθώς οι συγκεκριμένοι τουρίστες ξοδεύουν πολλά περισσότερα απ’ ότι ο μέσος τουρίστας. Μένουν σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, επισκέπτονται πολλούς χώρους πολιτισμού, τρώνε σε πολυτελή εστιατόρια, κάνουν κρουαζιέρα στο Βόσπορο με γιοτ, ξοδεύουν χρήματα στο shopping, διασκεδάζουν στα νυχτερινά μαγαζιά κλπ.
Ωστόσο για να συμβεί αυτό δεν αρκούν μόνο οι τουριστικές υποδομές, χρειάζονται και οι πολιτιστικές. Στην Κωνσταντινούπολη έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια νέα μουσεία τέχνης, που δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν από αντίστοιχα μουσεία που υπάρχουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τρανό παράδειγμα το μουσείο μοντέρνας τέχνης Istanbul Modern. Βρίσκεται στο Galata Port στις όχθες του Κεράτιου κόλπου και σχεδιάστηκε από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop.
Το μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής της Κωνσταντινούπολης στεγάζεται επίσης σε ένα καινούργιο εκπληκτικό κτίριο στο συγκρότημα του Galata Port.
To Pera Museum βρίσκεται στην συνοικία του Πέραν και στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του πρώην ξενοδοχείου Bristol , το οποίο σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Αχιλλέα Μανούσο το 1893.
Παράλληλα δημιουργούνται νέα ιστορικά μουσεία όπως το ιστορικό μουσείο της Αγίας Σοφίας που άνοιξε νωρίτερα φέτος. Επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναβαθμίστηκαν ιστορικοί χώροι της Πόλης όπως η Βασιλική Κινστέρνα και ο Πύργος του Γαλατά. Σε αυτά θα αναφερθούμε προσεχώς σε ξεχωριστές αναρτήσεις.
Όλα αυτά δημιουργούν την απαραίτητη πρώτη ύλη για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού που φέρνει περισσότερα έσοδα από τον μαζικό τουρισμό και λιγότερη επιβάρυνση.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments