Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τα Λουτρά Αιδηψού είναι ένας οικισμός στη Βόρεια Εύβοια που οι παλαιότεροι τον πρωτοάκουσαν μέσα από τις ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Εκεί αναφέρονταν ως ένας τόπος καλοκαιρινών διακοπών και θερμαλισμού που τον προτιμούσε κυρίως η αθηναϊκή ελίτ. Δηλαδή κάτι σαν την σημερινή Μύκονο τηρουμένων των αναλογιών.
Στα μεταπολεμικά χρόνια πολλοί άνθρωποι της πολιτικής, της τέχνης και του πλούτου, όπως ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας και άλλοι πολλοί επέλεγαν την Αιδηψό για τις διακοπές τους. Αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τη μακρινή ακμάζουσα Αίγυπτο την Κύπρο, όπως επίσης και από την Ευρώπη και την Αμερική. Κοντολογίς ήταν κάτι σαν το Κάρλοβι Βάρι της Ελλάδας.

Ωστόσο στο πέρασμα των χρόνων, η Αιδηψός αδράνησε και έχασε πολλά επεισόδια τουριστικής ανάπτυξης. Η λάμψη έσβησε και η εικόνα του πολυτελούς προορισμού θάμπωσε. Πολλές ιδιωτικές υποδομές αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου ενώ οι δημόσιες παραμελήθηκαν. Έτσι είναι πλέον αισθητό σε όσους την επισκέπτονται, πως ο προορισμός θέλει ένα καλό φρεσκάρισμα σε υποδομές, σε αισθητική, σε υπηρεσίες. Ίσως ένα καινούργιο ξεκίνημα για να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο και να γίνει και πάλι ένα σημαντικό κέντρο θερμαλισμού και ευεξίας, που θα προσελκύει υψηλού μπάτζετ επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο..
Από την αρχαιότητα η περιοχή είναι ταυτισμένη με τα ιαματικά της νερά. Στη μυθολογία αναφέρεται πως η θεά Αθηνά ζήτησε από τον θεό της φωτιάς, Ήφαιστο, να φέρει στην επιφάνεια της γης θερμά ιαματικά ύδατα, ώστε ο προστατευόμενός της, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής να έρχεται να ξεκουράζεται μετά από κάθε άθλο. Ο θεός Ήφαιστος ικανοποίησε το αίτημα της αδερφής του. Χτύπησε με το θεϊκό σφυρί του τα έγκατα της γης και αμέσως ξεπήδησαν τα θερμά ιαματικά νερά.
Εξαιτίας των ιαματικών πηγών και των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, η περιοχή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στη Ρωμαϊκή εποχή καθώς οι υδροθεραπείες ήταν σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα των Ρωμαϊκής ελίτ. Με την επικράτηση του χριστιανισμού και των αυστηρών ηθών αυτά σταμάτησαν, καθώς τα λουτρά παρέπεμπαν σε ακολασίες.
Σήμερα τα Λουτρά Αιδηψού είναι μια μικρή πόλη τριών χιλιάδων κατοίκων που βλέπει το καλοκαίρι τον πληθυσμό της να αυξάνεται λόγω του τουρισμού. Πλέον την προτιμούν όχι μόνο για τα ιαματικά της λουτρά αλλά και για τις παραλίες της που βρίσκονται εντός και εκτός οικισμού. Υπάρχουν πολλά καταλύματα όλων των κατηγοριών όπως και πολλά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των τουριστών.
Το βραδινή κίνηση επικεντρώνεται στην παραλιακή ζώνη καθώς ο κεντρικός δρόμος πεζοδρομείται.
Στον οικισμό υπάρχουν διάσπαρτα παλιά κτίρια που φανερώνουν το μεγαλειώδες παρελθόν του. Άλλα είναι ανακαινισμένα και άλλα περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να αναγεννηθούν.
Στα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής είναι να αναγεννηθεί η Αιδηψός και να γίνει ένα σημαντικό κέντρο ευεξίας και θερμαλισμού με διεθνή εμβέλεια.

Info…

Η Αιδηψός βρίσκεται σε απόσταση 107 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Για να φτάσετε υπάρχουν δύο τρόποι. Αν ταξιδεύετε από την βόρεια και κεντρική Ελλάδα παίρνετε το φέρι μποτ από την Γλύφα και φτάνετε στον Αγιόκαμπο, απ΄όπου η Αιδηψός απέχει δέκα χιλιόμετρα.
Από την Αθήνα, τη Νότια και Δυτική Ελλάδα, παίρνεται το φέρι μποτ από την Αρκίτσα που καταλήγει στην Αιδηψό.
Στην Αιδηψό μείναμε στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Γαλήνη με τον ωραίο κήπο και το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments