Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας σε εκκλησίες και προσκυνήματα αφιερωμένα στην Θεοτόκο, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγιάς και χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται εκκλησίες και προσκυνήματα αφιερωμένα σ΄αυτήν. Ιδιαίτερα αυτά που έχουν ιστορική αξία ή βρίσκονται σε ιδιαίτερες τοποθεσίες που εντυπωσιάζουν. Είναι εκκλησίες και προσκυνήματα που επισκεφθήκαμε τον τελευταίο χρόνο.
Ξαναπάμε στην όμορφη Καστοριά με τις δεκάδες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της. Αυτή τη φορά για να επισκεφτούμε την Παναγία Τσιατσιαπά, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Βρίσκεται στην παραδοσιακή συνοικία Απόζαρι, στην Βορειοανατολική πλευρά της λίμνης της Καστοριάς. Είναι ακριβώς πίσω από το αρχοντικό Τσιτσιαπά, έναν επισκέψιμο ιστορικό χώρο στον οποίο είχαμε αναφερθεί σε άλλη ανάρτηση εδώ: https://omorfataxidia.gr/travel/archontiko-tsiatsiapa-etsi-zoysan-kapote-oi-archontes-tis-kastorias-deite-fotografies/?fbclid=IwAR2lrE82QfAwSIbjyW66CKKRCzfAwkVIu_krKS0Yx61IJWpmBP1rzJVjJ2s
Πρόκειται για μικρή μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική που καταλήγει σε ημικυκλική κόγχη. Σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο της, κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Ήταν μετόχι της Μονής Σινά γι’ αυτό και υπάρχει και σχετική εικονογραφία του όρους Σινά στον δυτικό τοίχο του νάρθηκα.
Όταν περνάς το κατώφλι της νιώθεις ένα δέος, λόγω της ιστορικότητας της και της πλούσιας αγιογράφησης της. Από την εσωτερική διακόσμηση του Ναού, σώζονται, η Παναγία η Πλατυτέρα στην κόγχη του Ιερού και στα δύο αετώματα η σκηνή της Ανάληψης και της Μεταμόρφωσης. Στον Νάρθηκα επίσης σώζεται η παράσταση της Μέλλουσας Κρίσης καθώς και μορφές ολόσωμων Αγίων.
Όταν θα ξαναπάτε στην Καστοριά μην λησμονήσετε να την επισκεφτείτε μαζί με το αρχοντικό Τσιατσιαπά που βρίσκεται δίπλα της.

Info…

Στην Καστοριά βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού του Δήμου Καστοριάς, που διοργάνωσε η εταιρεία Wise Ram, που ειδικεύεται στην προβολή και προώθηση προορισμών και τουριστικών επιχειρήσεων.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments