Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Σήμερα ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα μας σε εκκλησίες και προσκυνήματα αφιερωμένα στην Θεοτόκο, καθώς ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγιάς και χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται εκκλησίες και προσκυνήματα αφιερωμένα σ΄αυτήν.
Μετά από μια μεγάλη βόλτα στην Ελλάδα, περνάμε τα σύνορα και πηγαίνουμε στην Κωνσταντινούπολη. Ανάμεσα στις εβδομήντα τρεις ελληνορθόδοξες εκκλησίες που υπάρχουν στην Κωνσταντινούπολη και διατηρούν παραδόσεις και έθιμα αιώνων, είναι και η Παναγιά του Πέρα όπως την αποκαλούν οι Ρωμιοί της Πόλης. Είναι από τις πιο μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, βρίσκεται στην περιοχή του Πέραν και είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Δεν είναι η μόνη ελληνορθόδοξη εκκλησία στην περιοχή αλλά είναι η παλιότερη, καθώς με την άδεια του Σουλτάνου Σελίμ του III κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Χατζή Κομνηνό Κάλφα και εγκαινιάστηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1804. Μετά από παρεμβάσεις, σταδιακά έλαβε τη σημερινή μορφή πεντάκλιστης βασιλικής. Ο πλούσιος διάκοσμος της μαρτυρά τα λαμπρά χρόνια του ελληνισμού “εις την Πόλη”. Διακρίνεται με το ξύλινο τέμπλο της και τις τοιχογραφίες που μοιάζουν με αυτές της Μονής της Χώρας.
Η εκκλησία έπαθε μεγάλες ζημιές από τη βομβιστική επίθεση στο Αγγλικό Προξενείο που βρίσκεται κοντά, στις 20 Νοεμβρίου 2003 και εγκαινιάστηκε και πάλι ύστερα από ριζική ανακαίνιση στις 21 Νοεμβρίου 2009.
Όσοι βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη για τον Δεκαπενταύγουστο, και σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών γραφείων δεν θα είστε λίγοι, πηγαίνετε να την επισκεφτείτε. Είναι ανοιχτή από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 6μμ. Η παρουσία σας όχι μόνο θα ενισχύσει την ελληνορθόδοξη εκκλησία αλλά θα δώσει χαρά στους Ρωμιούς της Πόλης που χαίρονται όταν βλέπουν Έλληνες στις ελληνικές εκκλησιές.

Info…

Η Παναγιά του Πέρα βρίσκεται σε ένα κάθετο στενό δρομάκι στα δεξιά, στον κεντρικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ, λίγο μετά το Σισμανόγλειο Μέγαρο που στεγάζει το ελληνικό προξενείο, με κατεύθυνση προς το Γαλατά. Από την Ιστικλάλ εύκολα θα διακρίνεται το επιβλητικό καμπαναριό της.
Οι φωτογραφίες είναι από το Πάσχα και πιο συγκεκριμένα την Μεγάλη Παρασκευή.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments