Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μπορεί σε κάποιους να φανεί περίεργο αλλά στην Ελλάδα ο οινοτουρισμός ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς το 1861. Ήταν τότε που ο Γερμανός Γουσταύος Κλάους, έχτισε λίγο έξω από την Πάτρα, στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους, το οινοποιείο της εταιρείας του που λειτουργεί αδιάλειπτα ως τις μέρες μας και την γνωρίζουμε ως Αχάια Κλάους.
Πρόκειται για ένα εκπληκτικό δημιούργημα, ένα πραγματικό κάστρο, ένα οινόκαστρο, που όμοιο του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ήταν εμπνευσμένο από αντίστοιχες κατασκευές στη Γαλλία, τα διάσημα Château, που έδωσαν το όνομα τους σε ονομαστά κρασιά.
Ίσως εκείνη την εποχή, η δημιουργία του κάστρου με τους τρεις πύργους να ήταν και αναγκαία καθώς στα πρώτα χρόνια οι επιθέσεις συμμοριών της περιοχής ήταν καθημερινό φαινόμενο.
Εκεί δημιουργήθηκαν μερικά από τα πιο ονομαστά κρασιά στη χώρα μας όπως η θρυλική Μαυροδάφνη, σήμα κατατεθέν του πατρινού καρναβαλιού, και η διάσημη Δεμέστιχα των φοιτητικών μας χρόνων.
Από τις πρώτες μέρες, το οινοποιείο με τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις, άρχισε να δέχεται επισκέπτες. Ανάμεσα τους οι διάσημοι της εποχής. Μια από τις πρώτες επισκέπτριες ήταν η αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ γνωστή σε όλους μας ως Σίσι.
Στο πέρασμα του χρόνου και άλλοι βασιλείς και πρίγκιπες και πλούσιοι και διάσημοι, πέρασαν την επιβλητική πύλη του κάστρου της Αχάια Κλάους και ο καθένας άφησε τα δικά του σημάδια που σήμερα εκτίθενται σε αίθουσες και κελάρια.
Έτσι η Αχάια Κλάους, απέκτησε μεγάλη ιστορική αξία. Κάθε γωνία, κάθε αντικείμενο, κάθε βαρέλι, κάθε αίθουσα, κάθε κρασί, έχει να διηγηθεί απίθανες ιστορίες από την υπεραιωνόβια διαδρομή του.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσείο όπου εκτίθενται παλιά αντικείμενα και μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια των αμπελιών, την κατασκευή των βαρελιών και την οινοποίηση. Επισκέψιμο είναι το γραφείο του Γουσταύου Κλάους με τα βιβλία παραγγελιών και άλλα προσωπικά του αντικείμενα.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το “αυτοκρατορικό κελάρι”, του οποίου τα εντυπωσιακά βαρέλια είναι αφιερωμένα σε μεγάλες προσωπικότητες που επισκέφτηκαν την Αχάια Κλάους ή σε άλλους που η Αχάια Κλάους θα ήθελε να την επισκεφθούν όπως ο Πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν. Εκεί φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά Μαυροδάφνη του 1873.
Μερικές από τις σημαντικές προσωπικότητες που επισκέφτηκαν την Αχάια Κλάους ήταν: ο Όττο φον Μπίσμαρκ, ο Φραντς Λιστ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μελίνα Μερκούρη, η αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας, ο στρατηγός Μοντγκόμερι, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Παύλος Κουντουριώτης, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Ομάρ Σαρίφ καθώς και οι Βασιλείς Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας, Γεώργιος Α΄, Κωνσταντίνος Α΄, Γεώργιος Β΄ και οι βασίλισσες Αλεξάνδρα της Μεγάλης Βρετανίας, Λουίζα της Σουηδίας, Όλγα και Σοφία της Ελλάδας καθώς και η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη.
Εδώ και μερικούς μήνες το οινόκαστρο είναι κλειστό λόγω κάποιων έργων συντήρησης. Όταν ανοίξει και πάλι, θα προσφέρει οργανωμένες περιηγήσεις σε γκρουπ και μεμονωμένους επισκέπτες συνδυασμένα με οινογευσιγνωσίες στους όμορφους χώρους του.
Η επίσκεψη στο οινοποιείο δεν αφορά μόνο τους φίλους του κρασιού αλλά και τους φίλους της ιστορίας καθώς εκεί ξεδιπλώνεται με τον πιο ζωντανό τρόπο. Αφορά και τους λάτρεις της φύσης καθώς το κάστρο περικυκλώνεται από αμπελώνες και ελαιώνες, ενώ στο εσωτερικό του πολύχρωμα λουλούδια και οπωροφόρα δέντρα δημιουργούν μια γαλήνια ατμόσφαιρα.

Info…

Το οινοποιείο της Αχάια Κλάους βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της Πάτρας και μπορείτε να φτάσετε και με την συγκοινωνία. Όπως προαναφέραμε αυτή την εποχή είναι κλειστό λόγω έργων συντήρησης.
Στην Πάτρα βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου NeTT. Συνδιοργανωτής ήταν η εταιρεία Media Suite που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments