Κείμενο – Φωτογραφίες: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Σήμερα γιορτάζουμε μια σπουδαία επέτειο για όλη την ανθρωπότητα. Στις 12 Απριλίου του 1961, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε μια πλήρη περιστροφή γύρω από τη γη, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή της εξερεύνησης του αχανούς σύμπαντος. Το διαστημικό σκάφος Boctok-1 με μοναδικό επιβαίνοντα τον Γκαγκάριν, εκτοξεύτηκε από το Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 9:07 ώρα Μόσχας. Αφού πραγματοποίησε με επιτυχία μία τροχιά γύρω από τη γη, διάρκειας 108 λεπτών, επέστρεψε, γράφοντας ιστορία..
Η Ρωσία έχει τιμήσει με διάφορους τρόπους τον Γκαγκάριν και την επιτυχία της πρώτης αυτής αποστολής. Στην επίσκεψη μας στη Μόσχα θελήσαμε να αποτίσουμε το δικό μας φόρο τιμής, επισκεπτόμενοι το Μουσείο Κοσμοναυτών. Στην είσοδο του Μουσείου εντυπωσιάζει το τεράστιο γλυπτό, όπου απεικονίζονται σπουδαίοι επιστήμονες που συνέβαλλαν στη διαστημική πρωτιά της χώρας, με πρώτο στη σειρά τον Γκαγκάριν.
Στο εσωτερικό δεσπόζει το εντυπωσιακό άγαλμα του 27χρονου κοσμοναύτη και η διαστημική του κάψουλα. Επόμενη μας στάση ο τεράστιος εκθεσιακός χώρος ВДНХ της Μόσχας, όπου βρίσκεται το αντίγραφο του πύραυλου Boctok-1 σε πραγματικό μέγεθος, για να τονίζει και να υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος.
Σταθήκαμε και τυχεροί. Μπαίνοντας στην πόλη από το αεροδρόμιο, πέσαμε κυριολεκτικά επάνω στο τεράστιο μνημείο, αφιερωμένο στον Γκαγκάριν. Βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία. Είναι φτιαγμένο από τιτάνιο, έχει ύψος 42,5μ. και ζυγίζει 12 τόνους!
Στις μέρες μας είμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης κινητικότητας στο Διάστημα, με διάφορες φιλόδοξες αποστολές, κρατικές και ιδιωτικές, να ανακοινώνονται και να πραγματοποιούνται, θέτοντας τα όρια της εξερεύνησης όλο και πιο μακριά και βάζοντας στο κάδρο την ιδέα του τουριστικού διαστημικού ταξιδιού. Θα θυμόμαστε όμως πάντα, ότι το δρόμο για το συναρπαστικό ταξίδι στο σύμπαν άνοιξε ο χαμογελαστός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, που η χώρα μας είχε τη χαρά να υποδεχτεί το Φεβρουάριο του 1962.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments