Αφιερωμένη στη φιλοσοφία του Zero Waste θα είναι φέτος η 12η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού που θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κερκύρας, στο Καλοχώρι, την ερχόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μία όμορφη γιορτή -που έχει γίνει πλέον θεσμός στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης-, με ένα πλούσιο πρόγραμμα με παιχνίδια, εργαστήρια, παρατήρηση πουλιών, ξεναγήσεις και άλλες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μηδενικών Απορριμμάτων, η Zero Waste φιλοσοφία έχει ως σκοπό «τη διατήρηση όλων των πόρων μέσω της υπεύθυνης παραγωγής, κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, συσκευασιών και υλικών, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή τους, με σκοπό να εξαλειφθούν όλα τα απορρίμματα στο νερό, στο έδαφος και τον αέρα, καθώς αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, της χλωρίδας και της πανίδας». Στη διάρκεια της Οικογιορτής, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή, μέσω εργαστηρίων και σεμιναρίων, με πρακτικές που έχουν σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων που παράγουν. Το πρόγραμμα της γιορτής περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- εργαστήρια Trash Art, κατασκευής χειροποίητου παιχνιδιού με ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και εργαστήρια εκμάθησης αυτοσχέδιου αργαλειού με τη χρήση ανακυκλωμένων νημάτων.
Η φύση πάντα στο επίκεντρο
Παρότι η Οικογιορτή φέτος είναι αφιερωμένη στη Zero Waste φιλοσοφία, στο επίκεντρο, όπως πάντα, θα είναι η φύση και η άγρια ζωή της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου. Μικροί και μεγάλοι θα μπορούν επίσης να ξεναγηθούν στη λιμνοθάλασσα, να παρατηρήσουν φλαμίνγκο και άλλα πουλιά και να ενημερωθούν μέσω βιωματικού παιχνιδιού για το λαγόγυρο, το προστατευόμενο σκίουρο του εδάφους που στην περιοχή αυτή διατηρεί τη μεγαλύτερη αποικία του στην Ελλάδα! Όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχει έκθεση προϊόντων παραγωγών βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνών. Στις δραστηριότητες θα περιλαμβάνεται ακόμη τοξοβολία με την εθελοντική οργάνωση Εχεδώρου Φύσις, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με απελευθέρωση πουλιών από τη Δράση για την Άγρια Ζωή.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Πάρκο Κερκύρας, μπροστά στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, και θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.
Διοργανώνεται από το Παράρτημα Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) με τη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων Δράση για την Άγρια Ζωή και Εχεδώρου Φύσις, καθώς και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλοχωρίου.
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments