Φωτογραφία: Σπύρος Πέγκας
Οι ισραηλινοί λατρεύουν την ελληνική λαϊκή μουσική αλλά και τα ρεμπέτικα. Αυτό δεν το δείχνουν οι έρευνες ή κάποιες στατιστικές, αλλά η καθημερινότητα τους. Ελληνική λαϊκή μουσική (ενίοτε και σκυλάδικα) ακούς παντού στο Ισραήλ, τραγουδισμένη είτε από Έλληνες είτε από ισραηλινούς καλλιτέχνες που τραγουδούν άψογα στα ελληνικά Στα ταξί, στα εμπορικά καταστήματα, στις ταβέρνες, στις λαϊκές αγορές, παντού.
Πριν ένα περίπου μήνα σε δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμαρχος του Τελ Αβίβ σε αποστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, στον 12 όροφο του Δημαρχείου, ο τραγουδιστής ξεκίνησε το πρόγραμμα του με το “γιε μου, γιε μου” του Σταμάτη Κόκοτα. “Που το θυμηθήκατε αυτό το τραγούδι” ρώτησα το διπλανό μου. “Είναι μεγάλη επιτυχία στο Ισραήλ” μου απάντησε μάλλον με απορία λες και μου έλεγε “εσείς που το ξεχάσατε;” “Αν ξέρατε πόσο λατρεύουν οι ισραηλινοί την Ελλάδα” μου είπε φεύγοντας.
Το πιο συγκλονιστικό συνέβη μετά τη δεξίωση. Σε ένα πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο του Τελ Αβίβ, απέναντι από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, ένας ζητιάνος με ένα τρομπόνι (δεν ήταν μουσικός) προσπαθούσε να παίξει όπως όπως ένα και μόνο κομμάτι προκειμένου να συγκινήσει τους περαστικούς. Ποιο νομίζετε; Όλα καλά και όλα ωραία, χθες ήσουν με άλλονε παρέα … (Γιώργος Νταλάρας, Σταύρος Κουγιουμτζής).
Έτσι η επιβλητική τοιχογραφία του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη (φώτο) σε ταβέρνα της Γιάφα, είναι φυσικό επακόλουθο. Στο Ισραήλ τον λατρεύουν…

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments