Η πρωτεύουσα της Πολωνίας Βαρσοβία είναι μια όμορφη, σύγχρονη, καθαρή και περιποιημένη πόλη, την οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να βάλετε οπωσδήποτε στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.
Αν βρεθείτε στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στη μεγάλη λεωφόρο Ιερουσαλήμ (Aleje Jerozolimskie), θα δείτε μάλλον κάτι παράξενο. Ένας τεράστιος φοίνικας ύψους 15 μέτρων βρίσκεται στην πλατεία De Gualle Roundabout, ο οποίος και αποτελεί σημείο αναφοράς αλλά και τουριστικό αξιοθέατο.
Τι δουλειά έχει άραγε ένας φοίνικας στον κρύο Ευρωπαϊκό βορρά; Ο φοίνικας δεν είναι αληθινός, αλλά ένα γλυπτό από συνθετικό υλικό αλλά και ατσάλι, το οποίο σχεδίασε η καλλιτέχνης Joanna Rajkowska το 2002. Ο τίτλος του έργου είναι “Χαιρετίσματα από τη λεωφόρο Ιερουσαλήμ.”
Κατά το 18ο αιώνα η συγκεκριμένη περιοχή ήταν εβραϊκός οικισμός. Έτσι η καλλιτέχνης ήθελε αφενός να προβάλει αυτό το κομμάτι της ιστορίας, αλλά και να δώσει μια διαφορετική “ζεστή” νότα σε σχέση με το κρύο περιβάλλον της Πολωνίας. Η Joanna Rajkowska είχε πρόθεση να “φυτέψει” μια ολόκληρη σειρά από φοίνικες κατά μήκος της λεωφόρου Ιερουσαλήμ, αλλά τελικά περιορίστηκε σε ένα μόνο δέντρο.
Τα πρώτα χρόνια οι αντιδράσεις των Πολωνών δεν ήταν και ιδιαίτερα θερμές, αφού δεν αποδέχθηκαν ότι ταίριαζε με το περιβάλλον η παρουσία ενός φοίνικα. Σήμερα όλοι σχεδόν οι τουρίστες θα περάσουν από εκεί, ενώ πολύ κοντά του βρίσκονται δεκάδες εστιατόρια, καφέ και άλλα καταστήματα για να περάσετε τη μέρα ή τη νύχτα σας.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar