Αποστολή: Omorfa taxidia

Οι εξωτερικές εγκαταστάσεις του πάλαι ποτέ οχυρού Καρατάς στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα , δεσπόζουν σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία εξαιρετικής ομορφιάς, ανάμεσα σε έλατα. Τα δύο μεγάλα πέτρινα κτίρια κατασκευάστηκαν την περίοδο 1936-1940 και στέγαζαν την φρουρά του οχυρού σε καιρό ειρήνης. Έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αποτελούσαν έδρα του Γ΄ Λόχου του 568 Τάγματος Πεζικού με έδρα το Σιδηρόκαστρο, το οποίο και καταργήθηκε. Έως τα μέσα του 1990 η περιοχή ήταν χαρακτηρισμένη ως «ΑΖ» δηλαδή «Απαγορευμένη Ζώνη». Για την προσέγγιση της απαιτούνταν άδεια από το στρατό. Λόγω της απομακρυσμένης θέσης και του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος, το κτίριο των εγκαταστάσεων χρησιμοποιήθηκε ως δασικό θέρετρο για υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού.
Οι ντόπιοι λένε πως το κτίριο επεκτάθηκε την περίοδο της δικτατορίας, ώστε να αποκτήσει σάλα με τζάκι και δωμάτια με λουτρό, για τη φιλοξενία και διαμονή στελεχών της τότε κυβέρνησης. Φημολογείται πως ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος που πήγαινε εκεί για prive κυνήγι στην περιοχή.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ είχε ως αποτέλεσμα η περιοχή να αποστρατικοποιηθεί και τα κτίρια των Τριών Βρυσών –όπως και άλλες πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις- να εγκαταλειφθούν και να λεηλατηθούν στη συνέχεια από επιτήδειους. Σήμερα οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν ιδιοκτησία της Διεύθυνσης Δασών, που σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία μπορεί να τις αξιοποιήσει για οίκο-τουριστικούς σκοπούς. Το τελευταίο διάστημα ο δήμος Σιντικής –με έδρα το Σιδηρόκαστρο- έχει ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης την παραχώρηση των εγκαταστάσεων αυτών, ώστε να αξιοποιηθούν τουριστικά. Ωστόσο το αίτημα βρίσκεται στη φάση εξέτασης.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar