Κείμενο- Φωτογραφία: Βάσω Τζιτζικάκη

Η σημαία του Άμστερνταμ που απεικονίζει τρία Χ ή τρεις πλάγιους σταυρούς φέρει μεγάλη ιστορία από το 1505. Κάνοντας μία βόλτα στην πόλη θα τη συναντήσεις να κυματίζει παντού. Όμως, πουθενά δεν θα βρεις επιγραφή που να επεξηγεί τι ακριβώς συμβολίζει, γεγονός που βάζει κυρίως τους επισκέπτες της πόλης σε σκέψεις. Οι εικασίες αυτές οδηγούν στα συμπεράσματα εξαιτίας του ιδιαίτερου χαρακτήρα της ολλανδικής πρωτεύουσας που έχει έντονο το στοιχείο της διασκέδασης ότι ο αποσυμβολισμός της σημαίας σχετίζεται με τα ναρκωτικά και τους οίκους ανοχής που υπάρχουν στην πόλη, ιδίως στον πιο διάσημο δρόμο της, στην Red Light District.
Όλες αυτές οι θεωρίες έχουν κυριολεκτικά απογειώσει την σημαία κάνοντας την να φιγουράρει σε όλα τα σουβενίρ αφού άλλωστε το στυλ της είναι απλό, λιτό, διαχρονικό και αρέσει σε όλους. Κάποιους από τους τουρίστες που πήγαν και πέρασαν καλά στο Άμστερνταμ όμως, έχοντας ως «λάβαρο» την σημαία και τον υποτιθέμενο αποσυμβολισμό της θα τους απογοήτευε η πραγματικότητα.
Η σημαία, είναι αφιερωμένη στο σύμβολο του Αγίου Ανδρέα, το οποίο είναι ο πλάγιος σταυρός, αφού ο ίδιος μαρτύρησε σε έναν τέτοιο σταυρό (ο σταυρός βρίσκεται στον μητροπολιτικό ναό του Άγιου Ανδρέα στην Πάτρα) , ακριβώς δηλαδή στο σύμβολο Χ που σχηματίζουν οι σημαίες. Ο ίδιος ήταν ψαράς και καθώς η πόλη ήταν κατεξοχήν πόλη ψαράδων κατά την εποχή της δημιουργίας της σημαίας, αφιερώθηκε σε αυτόν όταν υψώθηκε σε όλα τα πλοία του Άμστερνταμ. Η ιστορία με την σημαία της πόλης του Άμστερνταμ και τις φήμες που ακούγονται γι’ αυτήν θυμίζει «plot twist» καλύτερο και από ταινία.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments