Πάνω από 80 εκκλησιές υπάρχουν στην όμορφη Κίμωλο, εκκλησιές που δημιούργησε το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των ντόπιων στο πέρασμα των αιώνων. Όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη της χώρας μας, οι περισσότερες είναι ιδιωτικές. Δηλαδή η κάθε μια ανήκει σε έναν κτήτορα οι πρόγονοι του οποίου την έχτισαν. Ο κτήτορας την φροντίζει και την ανοίγει για την Θεία Λειτουργία όταν ο Άγιος στον οποίο είναι αφιερωμένη γιορτάζει.
Ο Άγιος Σπυρίδωνας βρίσκεται στο κέντρο του Χωριού, όπως ονομάζεται η πρωτεύουσα της Κιμώλου, απέναντι από την παιδική χαρά. Στο πεζούλι του ξεκουράζονται ντόπιοι και τουρίστες.Η ιστορία του ξεκινά από το τέλος του 17ου αιώνα, ωστόσο έτσι όπως τη βλέπουμε σήμερα είναι μετά από εκ βάθρων ανέγερση το 1956.
Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου η εκκλησία ήταν ανοιχτή χάρη στο ενδιαφέρον μιας γειτόνισσας, της κυρίας Άννας. Καθώς οι τουρίστες στην Κίμωλο ήταν πάρα πολλοί το φετινό καλοκαίρι, η κα Άννα φρόντισε να μην χάσουν την ευκαιρία όσοι ενδιαφέρονται να μπουν στον Άγιο Σπυρίδωνα από θρησκευτικό ή ιστορικό ενδιαφέρον.
Ευχαριστούμε κα Άννα όχι μόνο γιατί μας έδωσες την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον Άγιο Σπυρίδωνα, αλλά και για τις ωραίες ιστορίες που μας διηγήθηκες για την ζωή στην Κίμωλο τα δύσκολα χρόνια πριν τον τουρισμό, τότε που με τις αδελφές σου έτρεχες ανέμελα στα στενά του Χωριού.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments