Το άγαλμα αυτό βρίσκεται σε ένα από τα πολλά όμορφα πάρκα ου βλέπεις στο κέντρο της Σόφιας. Είναι το άγαλμα του Atanas Burov, που ήταν ένας από τους πιο επιφανής Βούλγαρους στην προπολεμική περίοδο.
Με εξαιρετικές σπουδές στο εξωτερικό ο Atanas Burov επέστρεψε στην πατρίδα του στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και δημιούργησε πολλής επιτυχημένες επιχειρήσεις. Σημαντικότερη από αυτές μια τράπεζα η οποία ήταν η πιο μεγάλη της εποχής. Παράλληλα ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση ως μέλος του λαϊκού κόμματος. Τα βιβλία της εποχής τον περιγράφουν ως ένα βαθιά δημοκράτη.
Μετά τον πόλεμο, όταν η εξουσία κατελήφθη από το κομουνιστικό κόμμα, ο Atanas Burov κλείστηκε στην φυλακή και όλη η περιουσία του κατασχέθηκε. Ήταν πλούσιος, ήταν δημοκράτης, τι άλλο ήθελαν. Ωστόσο καθώς οι νέοι κυβερνώντες δεν είχαν ιδέα από οικονομικά, η οικονομία της χώρας άρχισε να καταρρέει. Αναγκάστηκαν λοιπόν να βγάλουν τον Burov από τη φυλακή και να τον κλείσουν στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να το οργανώσει. Όταν η δουλειά ολοκληρώθηκε, τον σκότωσαν.
Το άγαλμα του βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το όμορφο κίτρινο κτίριο που κάποτε ήταν η έδρα της τράπεζας του. Κατά σύμπτωση και σήμερα στο ισόγειο στεγάζει μια τράπεζα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments