Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Ο Θηραίος της Γλασκόβης, της μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης της Σκωτίας, τον οποίο βλέπεις παντού στην πόλη, απεικονίζει μεταξύ άλλων ένα ψάρι που στο στόμα του κρατά ένα δακτυλίδι (φώτο). Πως προέκυψε αυτό;
Η ιστορία ξεκινά πολύ παλιά, τότε που στη Γλασκόβη επίσκοπος ήταν ο Άγιος Μάνγκο. Ήταν ο ιδρυτής της πόλης, και μεταξύ άλλων ήταν διάσημος στην περιοχή για τα θαύματα τα οποία έκανε από μικρό παιδί.
Ο τότε βασιλιάς της περιοχής, είχε ως συνήθως μια πολύ ωραία και νέα γυναίκα. Και αυτή ως συνήθως ήταν κάπως ζωηρή και είχε ερωτική σχέση με ένα νέο ωραίο παλικάρι. Μάλιστα για να δυναμώσει τον έρωτα τους, η Βασίλισσα χάρισε στον εραστή της ένα εντυπωσιακό δακτυλίδι το οποίο της είχε δωρίσει ο βασιλιάς στον αρραβώνα.
Όταν ο βασιλιάς έμαθε πως η βασίλισσα χάρισε το δακτυλίδι του αρραβώνα στον εραστή της, βρήκε την ευκαιρία που περίμενε για να πάρει την εκδίκηση του και να απαλλαγεί από την άτακτη σύζυγο του, που του τα φορούσε συνεχώς…
Έτσι έβαλε ανθρώπους του να πάνε κρυφά στο σπίτι του εραστή, να βρουν το δακτυλίδι και να το πετάξουν στον ποταμό Clyde που διασχίζει την Γλασκόβη, ώστε να μην το βρει ποτέ κάνεις. Και πράγματι έτσι έγινε.
Στη συνέχεια ο βασιλιάς ζήτησε από τη βασίλισσα να του δείξει το δακτυλίδι. Αυτή πάγωσε. Προσποιήθηκε πως δεν θυμόταν που το έβαλε και όλα τα σχετικά… Ζήτησε από τον εραστή της πίσω το δακτυλίδι άλλα αυτό πουθενά. Ο βασιλιάς κάλεσε τη βασίλισσα και της είπε πως η υπομονή του τελείωσε. Αν σε τρεις μέρες δεν του έδειχνε το δακτυλίδι, θα έπρεπε να αποχαιρετίσει το ωραίο της κεφάλι.
Η βασίλισσα ξαναπάγωσε. Απελπισμένη επισκέφθηκε τον Άγιο Μάνγκο καθώς μόνο ένα θαύμα θα την έσωζε. Έπεσε στα πόδια του, έκλαψε, παρακάλεσε, ζήτησε συγχώρεση, υποσχέθηκε πως από δω και πέρα δεν θα είχε μάτια για άλλον πάρα μόνο για τον άνδρα της, και όλα τα σχετικά. Ο Άγιος Μάνγκο τη λυπήθηκε και υποσχέθηκε να τη βοηθήσει. Έστειλε έναν μαθητή του στο ποτάμι για ψάρεμα. Το πρώτο ψάρι που έπιασε είχε στην κοιλιά του το δακτυλίδι. Το θαύμα έγινε. Η συνέχεια είναι αυτονόητη, ωστόσο δε μάθαμε ποτέ αν όντως η βασίλισσα στη συνέχεια έκλεισε ως γυναίκα, ή ξανάνοιξε με την πρώτη ευκαιρία.
Δεν ξέρουμε αν μετά από αυτό, ο Άγιος Μάνγκο έγινε ατύπως προστάτης Άγιος των απανταχού μοιχαλίδων, ωστόσο ο καθεδρικός ναός που φέρει το όνομα του, είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Γλασκόβης. Ίσως με την πράξη του να δικαίωσε τους Ρωμαίους που όταν εμφανίστηκε ο χριστιανισμός έλεγαν “μα τι σκανδαλώδης θρησκεία είναι αυτή που την μέρα κάνεις ότι θέλεις και το βράδυ ζητάς συγχώρεση και την παίρνεις;”
Κατά τ΄άλλα η Γλασκόβη είναι μια πολύ όμορφη πόλη, οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, με ένα εξαιρετικό πεζοδρομημένο κέντρο, και πολλά εντυπωσιακά κτίρια μερικά από τα οποία έχουν έντονα αρχαιοελληνικά χαρακτηριστικά.P1260727

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments