Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τα Λεύκαρα είναι ένα παραδοσιακό χωριό στην ορεινή Λάρνακα. Αυτό που το έκανε διάσημο είναι τα παραδοσιακά δαντελωτά κεντήματα, που οι Λευκαρίτισσες κεντούν από τον 15 αιώνα.
Είναι τόσο ωραία τα δημιουργήματα τους που εντυπωσίασαν ακόμη και τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Όταν το 1481, ο πολυτάλαντος Λεονάρντο Ντα Βίντσι πέρασε από την Κύπρο, επισκέφθηκε και τα Λεύκαρα. Εντυπωσιασμένος από τα κεντήματα αγόρασε ένα τραπεζομάντηλο το οποίο δώρισε στον Καθεδρικού ναού του Μιλάνου, τον διάσημο Ντουόμο, για να στολίσει την Αγία Τράπεζα.
Λέγεται πως το τραπεζομάντιλο που ζωγράφισε ο Ντα Βίντσι στον διάσημο πίνακα του «Μυστικός Δείπνος» (φώτο) είναι εμπνευσμένο από αυτό που αγόρασε στα Λεύκαρα.
Όταν το 1986 ο Ντουόμο γιόρτασε τα 600 χρόνια του, οι Λευκαρίτες πήγαν στο Μιλάνο και πρόσφεραν παρόμοιο κεντημένο τραπεζομάντιλο που επίσης κοσμεί την Αγία Τράπεζα του καθεδρικού ναού (φώτο).
Ωστόσο αυτή η τέχνη που έκανε διάσημα τα Λεύκαρα και έθρεψε πολλές γενιές, κινδυνεύει να σβήσει. Και αυτό γιατί με αμοιβή 2 και 3 ευρώ τη ώρα, τα νέα κορίτσια δεν ασχολούνται επαγγελματικά με αυτή την τέχνη. Αν αμείβονταν με κανονικό μεροκάματο, τα κεντήματα θα ήταν τόσο ακριβά που λίγοι θα μπορούσαν να τα αγοράσουν, καθώς απαιτούν πολύ χρόνο για να γίνουν.
Μια λύση θα ήταν αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία, όπου το κράτος επιδοτεί την εργασία ώστε η τέχνη να διατηρηθεί. Η συνέχεια ανήκει πλέον στο Κυπριακό κράτος…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments