Τόπος: Φράιμπουργκ

Για τους περισσότερους νέους, το όνομα Εράσμους παραπέμπει στα γνωστά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δίνουν την ευκαιρία σε χιλιάδες φοιτητές να γνωρίσουν άλλες χώρες και άλλες κουλτούρες, να λάβουν μέρος σε πολυπολιτισμικές δραστηριότητες και ενίοτε σε απαγορευμένα πάρτι, όπως αυτό που έγινε προχθές βράδυ στη Θεσσαλονίκη και οδήγησε σε κινητοποίηση των αρχών και τους οργανωτές στα κρατητήρια.
Λίγοι γνωρίζουν πως ο Ντεζιντέριους Εράσμους ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Ήταν Ολλανδός αναγεννησιακός ανθρωπιστής, καθολικός ιερέας, δάσκαλος και θεολόγος. Μεταξύ άλλων γνώριζε πολύ καλά τα αρχαία ελληνικά για να καταλάβει καλύτερα και να διδάξει το πρωτότυπο της Καινής Διαθήκης.
Ταξίδεψε σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, πολλές φορές κυνηγημένος, διδάσκοντας θεολογία, και ασκώντας κριτική στην εξουσία του κλήρου.
Ένα από τα μέρη όπου έζησε για λίγα χρόνια ήταν το Φράιμπουργκ στη Γερμανία, όπου βρεθήκαμε πρόσφατα. Το εντυπωσιακό κόκκινο σπίτι όπου έζησε για έξι χρόνια υπάρχει ακόμη και στεγάζει τα γραφεία τράπεζας. Μια πινακίδα έξω από αυτό μας ενημερώνει σχετικά με τον Έρασμο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments