Τόπος: Νάουσα

Δεν είναι ούτε ξινά ούτε μαύρα, ωστόσο η ποικιλία ξινόμαυρο, μαζί με την ποικιλία Αγιωργίτικο θεωρούνται οι ευγενέστερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών από τις οποίες παράγονται εξαιρετικά κρασιά.
Αν και καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στη Νάουσα αποτελεί το οινικό σήμα κατατεθέν της περιοχής για το οποίο είναι πολύ περήφανη.
Σήμερα, ο αμπελώνας της Νάουσας , συνολικής επιφάνειας περίπου 5.000 στρεμμάτων κυριαρχείται από την ποικιλία ξινόμαυρο, η οποία είναι αυτόχθονη και αναγνωρίστηκε από το 1971 ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments