Του  Πάνου Γεωργιάδη

Το «ταξίδι της ζωής» έχει ανηφόρες αλλά και κατηφόρες. Έχει σκοτάδι αλλά και φως. Έχει χαρές αλλά και λύπες. Έχει στεναχώριες, θλίψη και απογοήτευση, έχει όμως και στιγμές ευτυχίας, ευμάρειας, αισιοδοξίας. Έχει δυνατές μπόρες, βροχές, παγωνιές και χιόνια, έχει όμως και υπέροχες λιακάδες. Έχει αρρώστιες έχει και την ανάρρωση. Ένας αέναος κύκλος είναι η ζωή και συνεχώς γυρίζει. Απλά τώρα ζούμε τα δύσκολα. Τα οποία σίγουρα θα περάσουν κάποια στιγμή.
Τα προβλήματα είναι ήδη εμφανή με την έλευση του θανατηφόρου ιού στην Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες του κόσμου. Οι τρομολάγνοι κάνουν πάρτι. Πρώτος «χτυπημένος» ο συνήθης ύποπτος ο τουρισμός και γενικότερα οι μετακινήσεις των ανθρώπων. Αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία ζουν ήδη έναν εφιάλτη, τόσο για αυτά που βιώνουν σήμερα αλλά και για αυτά που τρέμουν πως ίσως έρθουν. Οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή. Συμφωνίες, συμβόλαια, προκαταβολές αιωρούνται στον αέρα με το φόβο μη συναντήσουν τον ιό από κάποιο φτάρνισμα. Τουριστικές επιχειρήσεις που αγωνιζόταν και αγωνίζονται να γευτούν τους καρπούς πολύχρονης σκληρής δουλειάς, βλέπουν να καταρρέουν όλα γύρω τους. Μέσα σε μόλις λίγες ώρες!
Ο κόσμος μουδιασμένος βλέπει πως υπάρχει η περίπτωση να ξεχάσει για τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες, βολτίτσες, city break και ταξιδάκια με 19,99 ευρώ χωρίς χειραποσκευή στη Ρώμη. Ελλοχεύει ακόμη και ο κίνδυνος να μην μπορεί να συνευρεθεί σε ένα καφέ, εστιατόριο, η αστικό λεωφορείο. Τρέμει μήπως κλειστεί μέσα στο σπίτι-κλουβί και δεν θα μπορεί να πάει ούτε ημερήσια εκδρομή στην Αιδηψό με τα ΚΑΠΗ Καρδιτσομαγούλας.
Ήμαστε άραγε έτοιμοι να το ζήσουμε κι αυτό; θα αντέξουμε άραγε να ζήσουμε χωρίς μετακινήσεις και ταξίδια; Και βέβαια μπορούμε, κάνοντας πράξη τις δύο μαγικές λέξεις: Προσαρμοστικότητα και ευελιξία. Κι αν δεν μπορούμε να πάμε φέτος στην Ιταλία θα πάμε του χρόνου. Και τι έγινε; Φέτος θα μείνουμε Ελλάδα, ακόμη και σε μέρη που μέχρι χθες απαξιούσαμε να επισκεφτούμε. Κι ίσως ανακαλύψουμε πολλά ! Ίσως να ταπεινωθούμε και να σκεφτούμε λίγο παραπάνω. Ίσως μέσα από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, να αναγκαστούμε να κάνουμε μια επανεκκίνηση ( restart για τους ομιλούντες την Αγγλική) για όλα όσα αφορούν τη ζωή μας και ειδικότερα στον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία μας σχετικά με τα ταξίδια, τη φιλιά, τις σχέσεις, τη συνύπαρξη. Θα βρούμε χρόνο ώστε να ονειρευτούμε αλλά και να προγραμματίσουμε νέα ταξίδια όταν καταλαγιάσει το πρόβλημα. Σίγουρα θα επαναεκτιμήσουμε και θα αναγνωρίσουμε την πραγματική αξία κάποιων πραγμάτων που υποτιμήσαμε. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν μας ανήκει. Όλα είναι ρευστά και προσωρινά. Ένας αέναος κύκλος η ζωή…
Η προσαρμοστικότητα και ευελιξία όμως αφορά κυρίως τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Ήδη ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας που ασχολείται με τον εισερχόμενο τουρισμό, αναπροσάρμοσε τα πλάνα του και διαθέτει δωμάτια για αναβληθείσες σχολικές εκδρομές προς το εξωτερικό, σε δημοφιλές νησί των Κυκλάδων, το οποίο μπορεί να στηρίξει τουρισμό ακόμη και το χειμώνα ή την άνοιξη. Η Χαλκιδική ή η Πιερία άραγε είναι έτοιμες να ανοίξουν ξενοδοχεία ένα-δυο μήνες νωρίτερα αν τους ζητηθεί; Τόσο για Έλληνες ( κυρίως σχολεία) αλλά και ξένους που άλλαξαν τα ταξιδιωτικά τους πλάνα τελευταία στιγμή;
Υπάρχει και ή άλλη πλευρά όμως. Είναι κοινό μυστικό πως στην Αθήνα οι τιμές δωματίων είναι μέχρι τώρα «στο Θεό», ενώ τα ταξιδιωτικά γραφεία της επαρχίας που πραγματοποιούσαν σχολικές εκδρομές εκεί, έκαναν αγώνα να βρουν καταλύματα. Τι θα γίνει αν έρθει το κακό; Θα παρακαλάνε οι ξενοδόχοι κατεβάζοντας τιμές μήπως δελεάσουν τα δημοτικά Κορδελιού-Εχέδωρου που ήδη πήγαν Αθήνα πέντε φορές; Και γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα; Και γιατί όλα τα δημοτικά-γυμνάσια της επαρχίας να πηγαίνουν ξανά και ξανά και σε έναν «φορτωμένο προορισμό»; Ο θανατηφόρος αυτός ιός θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα ώστε να κινηθούμε στο μέλλον πιο σοβαρά, συνετά και έξυπνα… Ίσως από το ζημιά βγει και κέρδος. Κυριακή κοντή γιορτή.
Δεν υπάρχει μαγική συνταγή που λύνει τα προβλήματα. Ούτε και θα πάψουμε να ζούμε χωρίς προβλήματα. Θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης άλλωστε το είπε πολλά χρόνια πριν: «Πρέπει να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας, από την ελπίδα ότι η θάλασσα θα γαληνέψει. Πρέπει να μάθουμε, να πλέουμε και με τους δυνατούς ανέμους…»

Πείτε τη γνώμη σας

avatar