Γράφει η Βάσω Τζιτζικάκη

Τους τελευταίους μήνες, έχουν γίνει πολλές έρευνες γύρω από την τουριστική διάθεση γενικότερα και ειδικότερα στην μετά κορωνοϊού εποχή. Οι έρευνες στηρίχθηκαν στους εν δυνάμει επισκέπτες και δη στους Millenials( όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1980-2000) και στην Generation Z (όσοι γεννήθηκαν μετά το 2000) που είναι η επόμενη κινητήρια δύναμη της αγοράς, καθώς είναι εκείνοι που λόγω χρόνου τις περισσότερες φορές επιλέγουν να πηγαίνουν ταξίδια.
Σύμφωνα λοιπόν, με έρευνα του Skyscanner, οι περισσότεροι επισκέπτες τείνουν να επιλέγουν λιγότερο δημοφιλής προορισμούς και περιόδους χαμηλής ζήτησης. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως προτιμούν να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με τα κινητά τους και κατά συνέπεια με τα social media κατά την περίοδο των διακοπών τους.
Το ερώτημα είναι πως προκύπτει αυτό; Οι τουρίστες, βάζουν σε πρώτη μοίρα την εμπειρία και την απόλαυση της στιγμής παρά το να ενημερώνουν τους διαδικτυακούς τους φίλους για το πώς περνούν. Βλέπουμε δηλαδή μία «ψηφιακή αποτοξίνωση» να γίνεται τάση και κανόνας στα ταξίδια. Επιπλέον, το slo-mo (slow modes transport) έρχεται ως μία νέα τάση, με τους περισσότερους εκ των ταξιδιωτών να επιλέγουν όλο και περισσότερο βιώσιμες μορφές τουρισμού, ξεκινώντας από την μεταφορά επιλέγοντας μέσα περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της Booking όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ταξιδέψουν με τραίνο παρά με αεροπλάνο. Ακόμα, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους αποφεύγουν να νοικιάζουν αυτοκίνητο και επιλέγουν να εξερευνούν τον εκάστοτε προορισμό είτε με ποδήλατο, είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας αυτής της επιλογής βασίζεται στο ότι οι ταξιδιώτες προτιμούν να ταξιδεύουν περισσότερες ώρες με στόχο να διαρκέσει ακόμη περισσότερο το ταξίδι τους αλλά και να έχουν την ευκαιρία να δουν περισσότερους προορισμούς κατά τη διάρκειά του.
Ίσως η εποχή της καραντίνας, να μας «βοηθήσει» τελικά να στραφούμε ακόμη περισσότερο προς τα ταξίδια, δίνοντας μία ώθηση στην ενδυνάμωση της εμπειρίας η οποία πλέον αρχίζει και παίζει ακόμη βασικότερο ρόλο, καθώς όπως φαίνεται, η εμπειρία δεν θα ξεκινάει από την στιγμή της προσγείωσης στον προορισμό αλλά από την στιγμή της εισόδου στο μέσο μεταφοράς.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments