Του Σάκη Παπαδόπουλου

Καθώς οι άνθρωποι του τουρισμού στη χώρα μας έχουν συνειδητοποιήσει πως σε ότι αφορά στην τουριστική κίνηση, δεν έχουν να περιμένουν κάτι (σημαντικό) από το Πάσχα, όλες οι ελπίδες τους εναποτίθενται στο καλοκαίρι. Δεν περιμένουν κάτι περισσότερο από το 50% σε σχέση με το προ της πανδημίας καλοκαίρι αλλά θα είναι αρκετό για να κρατηθούν ζωντανοί μέχρι το επόμενο.
Ήδη τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν γεμίσει από έρευνες, μελέτες και εκτιμήσεις, που ισχυρίζονται πως ο κόσμος αδημονεί για να κάνει διακοπές το καλοκαίρι. Ωστόσο είναι απολύτως βέβαιο πως ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι, η τουριστική κίνηση δεν θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις του κόσμου (και τις δυνατότητες του), αλλά από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο.
Ποιος θα ταξιδέψει σε έναν προορισμό όταν θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα τις εφτά πρώτες μέρες τον διακοπών του ή όταν θα κινδυνεύει να βρεθεί αντί στο πεντάστερο ξενοδοχείο διακοπών σε ένα διάστερο ξενοδοχείο καραντίνας;
Σε αντίθεση με το μπάχαλο που είχαμε στη χώρα μας στο ξεκίνημα τις περσινής καλοκαιρινής περιόδου, όπου οι αποφάσεις για περιορισμούς ανακοινώνονταν στα ξαφνικά και άλλαζαν επίσης στα ξαφνικά δημιουργώντας σύγχυση και ταλαιπωρία, φέτος θα πρέπει όλα να είναι ξεκάθαρα και μάλιστα από πολύ νωρίς, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα να κάνουν το κομάντο τους.
Θυμίζουμε πως πέρσι ήταν τέτοιο το αλαλούμ των αποφάσεων που σε πολλές περιπτώσεις, άλλα ίσχυαν για τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες όταν ξεκινούσαν να έρθουν στην Ελλάδα και άλλα όταν έφταναν στα σύνορα, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές ταλαιπωρίας χιλιομέτρων, ενώ αρκετοί γύριζαν πίσω.
Πέρσι όλο αυτό ήταν κάτι καινούργιο δεν ξέραμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Φέτος αυτή η δικαιολογία δεν ισχύει. Θα πρέπει οι όροι όσο αυστηροί και αν είναι να ξεκαθαριστούν από πολύ νωρίς και όχι στο παραπέντε.
Αν λοιπόν η χώρα μας αποφασίσει να δέχεται τους τουρίστες μόνο με αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, θα πρέπει να το ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς και να συνάψει συνεργασίες με διαγνωστικά κέντρα σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ώστε να διασφαλίσει την γνησιότητα των βεβαιώσεων.
Αν αποφασίσει να δέχεται χωρίς ελέγχους και περιορισμούς αυτούς που θα έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει επίσης να το ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς.
Μόνο με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις που δεν θα ανατρέπονται στα ξαφνικά, θα μπορέσουν οι tour operators και οι ξενοδόχοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να προωθήσουν την Ελλάδα στις ξένες αγορές με βάσιμες προσδοκίες.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις χωρίς τουρίστες για δεύτερο καλοκαίρι, θα δεχτούν την χαριστική βολή με ότι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και ΑΕΠ.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments