Το πρώτο σημαντικό τεστ για την νέα τουριστική περίοδο στην χώρα μας ήταν απολύτως θετικό. Αυτό έδειξε η παρουσία της Ελλάδας στην μεγάλη τουριστική έκθεση του Λονδίνου η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.
Η κίνηση στο ελληνικό περίπτερο ήταν ιδιαίτερα ζωηρή, πολύ περισσότερο από τα περίπτερα άλλων μεσογειακών χωρών. Έγιναν εκατοντάδες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και ξενών επαγγελματιών, σ΄ ένα πολύ κάλο κλίμα που αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον των tour operators να φέρουν κόσμο στη χώρα μας. Άλλωστε τόσο φτηνά πακέτα με τέτοιο προϊόν, δύσκολα θα βρουν κάπου αλλού.
Το ελληνικό περίπτερο φιλοξένησε δεκάδες ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς ως εκθέτες. Οι περισσότεροι ήταν φορείς, ενώ εντύπωση προκαλεί η απουσία αρκετών ελληνικών τουριστικών γραφείων ως εκθέτες που ίσως να αντικατοπτρίζει την οικονομική κατάσταση στη οποία βρίσκονται. Υπήρξαν κάποια παράπονα από Έλληνες εκθέτες που υποστηρίζουν πως ενώ όλοι πληρώνουν το ίδιο στον ΕΟΤ για να πάρουν χώρο μέσα στο ελληνικό περίπτερο, οι καλύτερες θέσεις δίνονται στους συνήθεις ημετέρους.
Θετικά συζητήθηκε η παρουσία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Ήταν συνεχώς εκεί δίνοντας συνεντεύξεις και μιλώντας αδιάκοπα με ξένους επαγγελματίες του τουρισμού. Αντίθετα τη συνήθη κακή εντύπωση προκάλεσαν άλλοι αιρετοί, οι οποίοι πήγαν στην έκθεση μόνο για τις σχετικές φωτογραφίες που θα συνοδεύσουν τα επικά δελτία τύπου που στέλνουν στο μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να δείξουν ότι κάτι κάνουν και αυτοί και δίκαια έκαναν το τζάμπα ταξιδάκι τους στο συναρπαστικό Λονδίνο. Οι φωτογραφίες που τους δείχνουν να μοιράζουν στους περαστικούς διαφημιστικά φυλλάδια, κουλουράκια, ούζο κλπ μόνο γέλια προκαλούν. Θυμίζουν δεκαετία του ογδόντα. Προφανώς δεν κατάλαβαν ότι η WTM ήταν μόνο για επαγγελματίες και όχι για τον απλό κόσμο που εντυπωσιάζεται από κεράσματα και άλλα φτηνά τερτίπια.
Τα μέτρα ασφάλειας στην WTM ήταν δρακόντια καθώς η έκθεση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα με πολλούς ντόπιους και ξένους επίσημους και άλλες σημαντικές προσωπικότητες να την επισκέπτονται. Ωστόσο η κίνηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές ήταν κάπως πεσμένη καθώς τα τελευταία χρόνια αντίστοιχες μεγάλες τουριστικές εκθέσεις έχουν δημιουργηθεί στην Ασία και την Αμερική οπότε στο Λονδίνο πηγαίνουν λιγότεροι εκθέτες και επισκέπτες από μακρινές χώρες.
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για εναλλακτικούς προορισμούς όπως Σερβία, Σλοβενία κλπ καθώς οι προσπάθειες που κάνουν για τουριστική ανάπτυξη αποδίδουν όλο και περισσότερο.
Το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης People of the World ήταν ένας από τους εκθέτες του ελληνικού περιπτέρου (φώτο). Προωθεί την Β2Β πλατφόρμα του “Peaple B2B” μέσα από την οποία τουριστικά γραφεία κλείνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές υπηρεσίες. Ασχολείται επίσης με τον εισερχόμενο τουρισμό. Όπως μας είπε ο διευθυντής του Αλέξης Κατσόπουλος “είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την παρουσία μας καθώς κάναμε επαφές με μεγάλες προοπτικές”.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments