του Σάκη Παπαδόπουλου

Ένα βήμα πριν τον πανικό βρίσκεται η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Οι τουριστικές επιπτώσεις από τον κορωναϊό, δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην Κίνα και στην Άπω Ανατολή αλλά εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Η ζήτηση για ταξίδια έχει πέσει κατακόρυφα. Μεγάλα event ακυρώνονται λόγω φόβου. Το φάσμα της καταστροφής ξεπροβάλει για μεγάλο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής οι αεροπορικές εταιρείες. Μελέτη της IATA εκτιμά πως οι απώλειες εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες Ασίας και Ειρηνικού θα προσεγγίσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει λουκέτα με ότι αυτό συνεπάγεται σε απώλειες θέσεων εργασίας, αύξηση εισιτήριων κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτο θύμα φαίνεται να είναι ο κινεζικός αεροπορικός όμιλος Hainan ο οποίος κατέχει την ομώνυμη αεροπορική εταιρεία (4η σε μέγεθος στην Κίνα με στόλο 233 αεροσκαφών) ενώ έχει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο πολλών ακόμη (Hong Kong Airlines, Tianjin Airlines, Beijing Capital Airlines, Lucky Air, Suparna Airlines, Fuzhou Airlines, West Air, Urumqi Air, Air Guilin, GX Airlines και Air Changan). Ο όμιλος Hainan έχει επίσης το 25% των ξενοδοχείων Hilton.
Μετά την έκρηξη του κορωνοϊού, η Hainan Airlines ακύρωσε όλες τα διεθνή δρομολόγια της. Δεκαπέντε αεροσκάφη μακρινών αποστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των Airbus A330 και Boeing 787, βρίσκονται επί του παρόντος στο έδαφος στο αεροδρόμιο του Πεκίνου Daxing.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στους τρεις μεγάλους αερομεταφορείς της Κίνας, την Air China, την China Eastern Airlines και την China Southern Airlines.
Άλλες αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με περικοπές δρομολογίων, με απολύσεις προσωπικού και άλλες με υποχρεωτικές άδειες και πολλές περικοπές.
Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζει και η βιομηχανία της κρουαζιέρας. Μπορεί να ήταν το πιο ανθεκτικό σε παντός είδους κρίσεις τουριστικό προϊόν, ωστόσο τώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η περιπέτεια των επιβατών του Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, έριξαν κατά πολύ τη ζήτηση.
Ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία βλέπουν και αυτά το πρόβλημα να τους αγγίζει.
Καθώς το τουριστικό χρήμα διαχέεται παντού και γρήγορα, η έλλειψη του θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο αυτούς που ασχολούνται άμεσα με τον τουρισμό αλλά και έμμεσα.
Το σίγουρο είναι πως όσο πιο αργά λυθεί το πρόβλημα, τόσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να επανέλθει η τουριστική βιομηχανία στην κανονικότητα.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments