Γράφει ο Σάκης Παπαδόπουλος

Από τότε που σταμάτησαν λόγω κορωνοϊού να πραγματοποιούνται τουριστικές εκθέσεις, αναδείχθηκε η γύμνια Περιφερειών, Δήμων και Οργανισμών τουρισμού, σε θέματα τουριστικής προβολής, μάρκετινγκ και προώθησης των περιοχών τους.
Αυτό που κυρίως έκαναν πριν την πανδημία ήταν να συμμετέχουν σε τουριστικές εκθέσεις και μάλιστα σε συνθήκες που κατά καιρούς έχουμε περιγράψει ως «Καφενείον η Ελλάς». Τίποτε το σύγχρονο, το καινοτόμο που να βασίζεται σε βασικές αρχές του μάρκετινγκ, με έρευνα, σχεδιασμό, υλοποίηση και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Με άλλοθι την υγειονομική κρίση, που η αλήθεια είναι πως βόλεψε σε πολλούς, έχουν περιπέσει σε χειμέρια νάρκη. Ανακοινώνουν κάπου κάπου κάποιες περιστασιακές δράσεις που τυχαία τους προκύπτουν, οι περισσότερες ανούσιες και ανώφελες, χωρίς να αποτελούν μέρος κάποιου σχεδιασμού που λαμβάνει υπόψιν τα δεδομένα της εποχής.
Ανακοινώνουν πανηγυρικά κάποια βίντεο που δημιουργούν για να προβάλουν την περιοχή τους, αλλά μη ξέροντας πως να το προωθήσουν, ο αριθμός των θεάσεων που επιτυγχάνουν είναι για γέλια και για κλάματα. Κοντολογίς, πεταμένα λεφτά.
Στη συνέχεια εκδίδουν επικά δελτία τύπου, απευθυνόμενοι σε έναν κοινό εθισμένο στο κουτόχορτο.
Λίγες είναι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι Οργανισμοί τουρισμού, που έχουν κινηθεί αξιόλογα αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης, αποτελώντας την εξαίρεση στον κανόνα.
Πρόσφατα βρεθήκαμε στο Φράιμπουργκ στη Νότια Γερμανία. Η μικρή όμορφη πόλη των 200 χιλιάδων κατοίκων επιτυγχάνει 1,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της, ενώ υποδέχεται κάθε χρόνο επιπλέον 10 εκατομμύρια ημερήσιους επισκέπτες.
Στην παρουσίαση της (φώτο), η εκπρόσωπος του φορέα που ασχολείται με την τουριστική προώθηση της περιοχής, και η οποία όπως μας εκμυστηρεύτηκε εδώ και εικοσιπέντε χρόνια επισκέπτεστε κάθε χρόνο τη Χαλκιδική, μας είπε πως ο φορέας για την περίοδο της πανδημίας σχεδίασε δυο προωθητικές καμπάνιες. Η πρώτη για την περίοδο του lockdown ώστε να μην ξεχαστεί ο προορισμός και η δεύτερη για την προσέλκυση τουριστών. Απευθυνθήκαν κυρίως στην εσωτερική αγορά, καθώς οι έρευνες έδειχναν πως οι περισσότεροι Γερμανοί δεν θα ταξίδευαν φέτος στο εξωτερικό για τις διακοπές τους. Το υλικό που ετοίμασαν πρόβαλε το Φράιμπουργκ ως την πιο ηλιόλουστη πόλη της Γερμανίας και την πιο πράσινη. Δόθηκε έμφαση στη ζωντάνια της πόλης λόγω των πανεπιστημίων της. Επίσης δόθηκε έμφαση και στον οινοτουρισμό, λόγω των πολλών επισκέψιμων οινοποιών της περιοχής. Έρευνα έδειξε πως κάθε οινοτουρίστας στην περιοχή του Φράιμπουργκ, πραγματοποιεί 5,5 διανυκτερεύσεις σε κάθε του ταξίδι και ξοδεύει 152 ευρώ τη μέρα.
Οι καμπάνιες ήταν κυρίως διαδικτυακές και τα αποτελέσματα έδειξαν 115 εκατομμύρια θεάσεις και 540 χιλιάδες κλικ, ενώ αναλύθηκαν τα ποιοτικά τους στοιχεία.
Κάπως έτσι κινήθηκαν και άλλοι οργανισμοί τουρισμού σε όλη την Ευρώπη. Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε αναφερθεί στο καλό παράδειγμα του Βερολίνου. Με έρευνα, μελέτη, σχέδιο, δράση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Η διαφορά με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι στο εξωτερικό σε θέματα τουριστικής προβολής, οι πολιτικοί βάζουν μπροστά τους ειδικούς ενώ στην Ελλάδα οι πολιτικοί βάζουν μπροστά τους εαυτούς τους αγνοώντας τους ειδικούς. Παριστάνουν τους εμπειρογνώμονες του τουρισμού φροντίζοντας ωστόσο μόνο για την προσωπική τους προβολή και όχι του τόπου τους. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments