Του Σάκη Παπαδόπουλου

Ένας μετά τον άλλον, Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Οργανισμοί τουρισμού και λοιποί τοπικοί φορείς, ανακοινώνουν τις ενέργειες που σχεδιάζουν να κάνουν για την τουριστική προβολή των περιοχών τους, προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες το φετινό καλοκαίρι.
Οι περισσότεροι το ανακοινώνουν με έναν ιδιαίτερα φλύαρο και πομπώδη τρόπο, δείχνοντας πως πρώτα τους ενδιαφέρει η δική τους προβολή και μετά η προβολή του τόπου τους. Αγωνιούν δηλαδή να πείσουν πως κάτι κάνουν για την περιοχή τους και να εισπράξουν τα ανάλογα πολιτικά οφέλη. Αντί να μιλήσουν στο τέλος της προσπάθειας, να κάνουν απολογισμό και να αναλύσουν το μετρήσιμο αποτέλεσμα, παραθέτουν ένα τόνο ευχολόγια και υποσχέσεις, απευθυνόμενοι κυρίως σε πολίτες εθισμένους στο κουτόχορτο.
Εκείνο που προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση είναι πως τα σχέδια των περισσοτέρων απευθύνονται μόνο σε ξένες αγορές. Να προσελκύσουν δηλαδή τουρίστες μόνο από το εξωτερικό. Κανένα σχέδιο και καμιά δράση για την προσέλκυση της εσωτερικής αγοράς, δηλαδή των Ελλήνων επισκεπτών.
Σε μια κανονική χρονιά θα το καταλαβαίναμε αυτό, καθώς οι Έλληνες αποτελούν μόλις το 8% της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα. Ωστόσο όπως και πέρσι έτσι και φέτος που οι ξένοι τουρίστες θα είναι λιγοστοί για τους λόγους που όλοι ξέρουμε, οι Έλληνες θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας και οι πιο σίγουροι.
Δεν γνωρίζουμε γιατί «οι αρμόδιοι» περιφρονούν την ελληνική αγορά. Ίσως γιατί το άκουσμα των ξένων αγορών εντυπωσιάζει περισσότερο αυτούς με το κουτόχορτο που λέγαμε, ίσως γιατί θεωρούν δεδομένους τους Έλληνες, ίσως γιατί προσπαθούν να τους αποφύγουν πιστεύοντας πως δεν έχουν να κερδίσουν κάτι από αυτούς. Ποιος ξέρει;
Το σίγουρο είναι πως οι ντόπιοι επιχειρηματίες θέλουν τους Έλληνες στα μαγαζιά τους, αλλά μάλλον οι ντόπιοι φορείς δεν έχουν σχέση με την ντόπια αγορά για να ξέρουν τη θέλουν οι επιχειρηματίες της περιοχής τους.
Σε μια άλλη χώρα με σύγχρονο τουριστικό μάρκετινγκ και σκέψη, οι περιοχές θα είχαν στήσει ειδικές καμπάνιες για την προσέλκυση της εσωτερικής αγοράς. Θα είχαν εξασφαλίσει φθηνότερες τιμές και ειδικές προσφορές για τους ντόπιους τουρίστες. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει από πάντα στη χώρα μας. Και αν κάποτε οι Έλληνες ένιωθαν ως τουρίστες παρείσακτοι στην Ελλάδα, τώρα σ΄αυτές τις ειδικές συνθήκες είναι παρανοϊκό να συμβαίνει και πάλι…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments